Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vier Twentse talenten spelen in Het Meisje met de Zwavelstokjes: ‘Ik kende het verhaal nog niet’

Het Meisje met de Zwavelstokjes, misschien wel het bekendste verhaal van Hans Christian Andersen, komt tijdens de kerstdagen naar Enschede. In het Wilminktheater wordt de voorstelling, voor het eerst sinds 2018, opnieuw in Twente opgevoerd. Naast enkele gevestigde namen bestaat de cast uit vier Twentse theatertalenten.

In de hoofdrol van de musical delen Ylva Molenveld (10 jaar, uit Wierden) en Isabel Merbis (10 jaar, uit Enschede) de rol van het meisje. De rol van Dodger, het straatkind dat haar vergezelt, wordt gespeeld door Kaey van den Berg (14 jaar, uit Borne) en Sander Heino (14 jaar, uit Haaksbergen).

Onbekend verhaal

Voor de jonge Twentse talenten was het verhaal van "Het Meisje met de Zwavelstokjes" aanvankelijk onbekend. "Ik kende het verhaal nog niet, maar na lezing van het script, vind ik het heel bijzonder", vertelt Kaey van den Berg. Kaey, net als veel van zijn medespelers, heeft eerder in een voorstelling van het Wilminktheater gestaan. "We hebben elkaar ontmoet tijdens de kerstmusical Scrooge", voegt hij toe.

Het Meisje met de Zwavelstokjes

Het beroemde verhaal van de Deense schrijver gaat over een jong meisje dat tijdens de kerstdagen zwavelstokjes verkoopt. Terwijl ze buiten in de kou haar stokjes probeert te verkopen, ziet ze door de ramen hoe mensen binnen warm en gezellig samenzijn. Uit wanhoop steekt ze een paar zwavelstokjes aan om zich op te warmen en in die momenten van warmte ervaart ze korte vreugde, totdat de stokjes opbranden en ze weer in de harde werkelijkheid terechtkomt. Isabel, die een van de meisjes speelt, vindt vooral het einde indrukwekkend: "Aan het einde ziet ze haar oma en wordt ze weer helemaal blij", zegt ze.

Spanning en voorpret

Het Wilminktheater staat negen dagen in het teken van Het Meisje met de Zwavelstokjes van 21 december tot en met 30 december. "Ik kijk ernaar uit om in een grote zaal vol mensen te spelen", aldus Kaey van den Berg. De voorstelling werd eerder in 2018 gespeeld in het Almelose Theaterhotel.

Eerdere ontmoeting

De kinderen spelen de voorstelling in twee groepen. Isabel Merbis en Sander Heino vormen het eerste koppel, terwijl Kaey van den Berg en Ylva Molenveld de andere dagen de rol van het meisje en Dodger op zich nemen. De jonge acteurs ontmoetten elkaar vorige week voor het eerst en hebben samen het script doorgenomen. "Als ik het lees, ben ik echt het meisje", lacht Isabel.

Meisje met de Zwavelstokjes persfoto
Beeld: Wilminktheater

De komende maand krijgen de jonge talenten het druk met repetities. "We hebben ongeveer vier repetities per week, dus we gaan elkaar bijna elke dag zien," vertelt Kaey enthousiast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.