Verkeer
Stuur appje
Zoek

Saskia helpt Enschedese lotgenoten met kanker bewegen: ‘Ik zou willen dat ik dit had tijdens mijn ziekteproces'

Pas toen de Enschedese Saskia Baas zelf ziek werd, zag ze hoe belangrijk fitheid daadwerkelijk is. Twee jaar geleden wordt bij haar eierstokkanker geconstateerd. Ze wordt geopereerd en krijgt zes chemokuren. Dat de Enschedese daarvoor al veel bewoog hielp dat proces goed door te komen. Ook tijdens en na haar behandeling had meer beweging kunnen bijdragen, maar die mogelijkheden zag ze niet altijd. Daarom besluit Baas, nu ze kankervrij is verklaard, zelf trainingen te geven aan lotgenoten.

Ondanks dat de operatie goed ging, krijgt de Enschedese het advies om chemokuren te ondergaan, om uitzaaiing te voorkomen. Nadat deze achter de rug zijn, blijkt het voor Baas moeilijk om terug te gaan naar haar oude baan als tankstationmanager.

Ze kiest ervoor om het roer om te gooien. Ze volgt een opleiding tot beweegcoach. “Ik heb door mijn medestudenten de keuze gemaakt om iets te doen met mensen die ook kanker hebben of herstellende zijn”, legt Baas uit. “Zo ben ik bij Recovery Run terechtgekomen. Er zijn veel trainers door het hele land, maar nog geen in Enschede.”

Herkenning

Baas heeft bewust voor deze doelgroep gekozen. “Het voelt fijn om met mensen te sporten die iets vergelijkbaars hebben als jij”, zegt ze. Die herkenning is volgens haar belangrijk. “Als het even niet gaat, is er niemand die oordeelt. We begrijpen waar bepaalde klachten vandaan komen.”

“Ik kon het behandeltraject aan omdat ik sportief ben”

Voor de coach is het waardevol dat de mensen niet bezig hoeven zijn met dat ze ziek zijn. “Bij veel activiteiten word je als patiënt gezien en is het advies al gauw om rustig aan te doen. Dat is betuttelend. Wij moedigen elkaar juist aan om waar het kan dat extra stapje te zetten. We zijn niet zielig.” Dat lotgenotencontact is voor velen behulpzaam. “In het ziekteproces had ik iets willen hebben als wat ik nu aanbied.”

Blijf in beweging

Ook mensen die niet ziek zijn adviseert ze om te bewegen. “Zo blijf je je spieren trainen en verlies je minder snel kracht.” Eventuele tegenslagen komt een persoon op die manier beter door, weet ze uit eigen ervaring. “Ze zeiden dat ik het behandeltraject aankon doordat ik sportief ben. En dat bleek. In plaats van na zes weken kon ik al na vier weken weer een lange wandeling maken.”

Klein beginnen

Technische ontwikkelingen maken het volgens de Enschedese vaak lastiger in beweging te blijven. “Alles wordt makkelijker gemaakt. We hebben een elektrische fiets en onze boodschappen worden thuisbezorgd. Zelfs met twee volle tassen lopen is al krachttraining”, vertelt ze. De coach zegt dat het van belang is om klein te beginnen. “Dwing jezelf niet om te bewegen. Het moet namelijk ook gezellig zijn. Sporten moet je leuk maken, anders houd je het niet vol.”

De Recovery Run vindt op elke dinsdag en vrijdag plaats in het Enschedese Van Heekpark. Inschrijven kan via [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.