Verkeer
Stuur appje
Zoek

Initiatiefnemer mag nog niet bouwen aan recreatiepark op Het Rutbeek, rechter zet ontwikkeling voorlopig stil

Rutbeek bord
Beeld: Leon de Man

De Raad van State heeft woensdag uitgesproken dat de ontwikkeling van een recreatiepark met 250 bungalows op Het Rutbeek voorlopig stilstaat. Eerst wil de hoogste bestuursrechter het beroep van belanghebbenden tegen het bestemmingsplan inhoudelijk behandelen. Dat heeft tijd nodig, maar de zogeheten 'voorlopige voorziening' voorkomt dat er 'onomkeerbare stappen' worden genomen.

Op 10 juni stemde de gemeenteraad van Enschede in meerderheid voor een bestemmingsplan dat de bouw van 250 recreatiewoningen mogelijk maakt op de zuidoostelijke oever van Het Rutbeek. Een besluit in een omvangrijk dossier dat niet alleen weerstand oproept bij oppositieleden, maar ook bij omwonenden en actiegroepen.

Natuur vs. economisch belang

Enkele weken geleden vroegen omwonenden van Het Rutbeek en de Stichting Natuur en Milieuraad Enschede bij de Raad van State om een voorlopige voorziening. Dat wil zeggen dat de rechter het niet toestaat dat er wordt gebouwd, zolang er nog geen inhoudelijke uitspraak is over de bezwaren.

Een vertegenwoordiger van de initiatiefnemer, Outdoor Resort Boekelo, gaf aan op korte termijn een vergunning te willen aanvragen. Het bestemmingsplan staat dat immers toe. Bezwaarmakers vrezen dat er onomkeerbare stappen worden gezet die nadelig uitpakken voor de natuurwaarden en beschermde diersoorten, zoals het kappen van bomen of het asfalteren van de Hegebeekweg.

Uitstel hoeft geen afstel te zijn

De bestuursrechter in Den Haag gaat mee in de bezwaren van omwonenden. 'Het plangebied is nu nog onbebouwd en verlening van die omgevingsvergunning kan ertoe leiden dat het gebied bebouwd gaat worden', is daarin de afweging.

Het belang van de omwonenden en de natuur weegt volgens de Raad van State zwaarder dan het economisch belang van de initiatiefnemer. Die stelt op afzienbare termijn te moeten bouwen vanwege contractuele verplichtingen en almaar stijgende bouwkosten en kan zich al te veel vertraging niet veroorloven.

Lange voorgeschiedenis

Dat de bestuursrechter het niet toestaat dat er onomkeerbare stappen worden gezet, wil overigens niet zeggen dat het plan voor bungalows langs de recreatieplas van tafel gaat. De inhoudelijke procedure, waarin argumenten met betrekking tot stikstofdepositie, natuurwaarden en beschermde dieren worden afgewogen, moet nog plaatshebben.

Het plan voor de recreatiewoningen kent een lange voorgeschiedenis. Het vorige bestemmingsplan maakte de bouw van 290 (kleinere) bungalows mogelijk. De vraag die onder meer voorligt is of de wijzigingen in het aangepaste bestemmingsplan om een nieuw onderzoek naar milieueffecten vragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.