Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raadslid nodigt heel Hengelo uit voor fakkelwake tegen oorlog: 'Geen ruimte voor politieke uitingen'

241023 Fakkelwake Mulder 2 HENGELO
Vincent Mulder: "Er zullen spandoeken met de tekst 'Stop de Oorlog' worden getoond, maar voor andere uitingen is geen ruimte."
Beeld: Bart Helskens via Pixabay / Arjen Waanders 1Twente

Niets doen is geen optie, volgens Vincent Mulder. Tegelijkertijd: iets concreets doen is verrekte lastig. Maar een gezamenlijk statement maken tégen oorlog en vóór vrede, dat kan altijd, is zijn mening. Daarom organiseert het Hengelose SP-raadslid een fakkelwake, die donderdagavond wordt gehouden in de Hengelose binnenstad.

Mulder: "De dagelijkse beelden van oorlogsverschrikkingen hebben hun invloed op ons allemaal. Of dat nu in Oekraïne en Rusland is, in Gaza, Libanon en Israël of waar dan ook ter wereld. Ondanks het feit dat we er wel in kleine kring over spreken, is er ook de behoefte om gezamenlijk onze afschuw en onze wanhoop en hoop met elkaar te delen."

'Geen toespraken'

Daarom heeft Mulder het idee geopperd voor een wake op de hoek Enschedesestraat/De Telgen. "Iedereen, particuliere inwoners, maar ook vertegenwoordigers van lokale organisaties, is uitgenodigd om hieraan gehoor te geven. Er zullen spandoeken met de tekst 'Stop de Oorlog' worden getoond, maar voor andere uitingen is geen ruimte. Ook zijn er geen speeches of toespraken."

“Als er mensen zijn die toch met bepaalde vlaggen willen zwaaien of dingen roepen die politiek gekleurd zijn, dan zal ik ze vriendelijk verzoeken te vertrekken.”

Mochten mensen toch een politieke mening willen verkondigen, dan zal Mulder hen duidelijk maken dat dat niet de bedoeling is: "Ik ben niet bang aangelegd en als er mensen zijn die toch met bepaalde vlaggen willen zwaaien of dingen roepen die politiek gekleurd zijn, dan zal ik ze vriendelijk verzoeken te vertrekken."

Grote opkomst?

Mulder hoopt op een grote opkomst: "Wij hebben allemaal onze meningen, maar we hebben ook iets gemeenschappelijks: we willen dat deze oorlogen stoppen."

icon_main_info_white_glyph

'Politie is op de hoogte'

In principe kan iedereen in Hengelo een demonstratie of betoging houden. Dit moet dan wel minimaal 48 uur van tevoren zijn gemeld bij de gemeente, zodat er eventueel maatregelen genomen kunnen worden. Een gemeentewoordvoerder laat weten inderdaad op de hoogte te zijn gesteld: "Ook de politie is op de hoogte. We volgen uiteraard de aanloop naar de wake en het verloop van de bijeenkomst zelf. We gaan uit van een vreedzaam verloop."

De fakkelwake wordt donderdag gehouden van 19.00 tot 20.00 uur. Iedereen die dezelfde mening is toegedaan als Mulder en z'n medeorganisatoren is van harte welkom vanaf 19.00 uur op de hoek Enschedesestraat / De Telgen. Deelnemers hoeven niet zelf een fakkel mee te nemen; de organisatie draagt daarvoor zorg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.