Verkeer
Stuur appje
Zoek

Halloween Hengelo: spoken, angstaanjagende figuranten en een mysterieus ritueel in de binnenstad

De binnenstad van Hengelo is tijdens de avond van Halloween in de ban van spoken, angstaanjagende figuranten en 'een mysterieus ritueel'. De griezelige avond bracht vorig jaar zoveel reuring in de stad dat het een vervolg krijgt. "Vorig jaar hadden we vijfhonderd mensen verwacht, maar er kwamen echt duizenden mensen op af," zegt organisator Tijs Jagers. "Dit jaar pakken we het wat groter aan."

Op 31 oktober van 18 tot 21 uur lopen zo'n vijftig figuranten door de stad om bezoekers de stuipen op het lijf te jagen. Eén van de hoogtepunten van de avond moet 'een mysterieus ritueel' bij een replica van de Hengelose offersteen worden, begeleidt door vertellers van De Verhalenkraal. Dit ritueel wordt van 19 tot 20 uur gehouden op de hoek van de Brink met het marktplein. "We gaan daar wat foodtrucks omheen zetten. Het wordt een heel spektakel, onder meer met een lichtshow."

Magazine

Dit jaar pakt de organisatie uit met een Halloween Hengelo magazine, dat meteen een soort vakantie-doeboek is voor kinderen met onder meer puzzels, een kleurplaat en met uitknipbare maskers. Tijs Jagers, organisator van het evenement, laat trots één van de eerste exemplaren zien van het magazine, vers van de pers. "Het is gericht op kinderen, maar er staan ook dingen in voor papa en mama, waaronder een lekker recept om pompoenensoep te maken." Het Halloween Hengelo-magazine kan vanaf zaterdag 26 oktober worden opgehaald bij de winkels met een halloweenposter voor het raam.

“Het magazine is gericht op kinderen, maar er staan ook dingen in voor papa en mama.”

Kinderen kunnen op zaterdag 26 oktober een speciaal trick-or-treat-tasje ophalen en daarmee op donderdag 31 oktober 's avonds een route lopen door de binnenstad langs dertig deelnemende winkeliers. Die geven iets lekkers mee of een andere kleine verrassing. Tijdens het lopen van de route komen de kinderen allerlei halloweenfiguren tegen. "We hebben dit jaar 3000 trick-or-treat-tasjes, die zijn ingepakt door leerlingen van Praktijkonderwijs 't Genseler. Vorig jaar waren dat er duizend."

3d ontwerp tafelsteen van hengelo bron maker 3design ceasare schuit
Lees ook
Replica offersteen moet oudste geschiedenis Hengelo zichtbaar maken

Op is op, vertelt Jagers: "We vragen iedereen vriendelijk om geen andere tasjes of emmers te gebruiken, zodat we een goede inschatting kunnen maken en ervoor kunnen zorgen dat er voldoende snoepgoed is voor iedereen."

icon_main_info_white_glyph

Offerstenen

Het verhaal van Twente, zou je kunnen stellen, begint bij de zogenaamde 'offerstenen' of 'altaarstenen'. Er liggen er in Twente nog verschillende van, bijna allemaal bij kerken. Bij deze stenen werden allerlei rituelen gehouden en offers gebracht. De grootste van allemaal zou in Hengelo hebben gelegen op de plek waar nu de Brink is. Toen het oude stadhuis werd gebouwd in 1868 heeft de toenmalige burgemeester 'm waarschijnlijk laten opgraven en de steen voor het stadhuis gelegd. Dat is nog te zien op één bewaard gebleven foto. Uiteindelijk is de steen daar weggehaald en opnieuw begraven op de plek waar hij vandaan kwam, ergens bij De Brink, vlakbij het marktplein. Waar precies, dat is niet bekend.

Halloween Hengelo is een samenwerking tussen onder meer Hengelo Helemaal Stil?, Jongerenwerk Skillz (Wijkracht), De Verhalenkraal, Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) en Hengelo Promotie. Meer informatie op: halloweenhengelo.nl.

241024 offersteen hengelo
Een foto van het oude stadhuis (1871-1896) met de offersteen rechts op de achtergrond.
Beeld: Stichting Erfgoed Hengelo / Museum Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.