De gemeente Losser heeft officieel weer een burgemeester. Jeroen Diepemaat legde deze avond, woensdag 23 oktober de ambtsgelofte af en kreeg even later de ambtsketen omgehangen.
De raadzaal in ’t Lossers Hoes zit vol. Belangstellenden kunnen via de stream op de website van de gemeente Losser dit officiële gedeelte zien en horen. Janice Meerenburgh, plaatsvervangend raadsvoorzitter heet Jeroen Diepemaat, zijn vrouw Marit, hun kinderen Wout en Saar, verdere familieleden en daarnaast de bestuurders van harte welkom.
“Wij, Willem-Alexander, bij de gratie Gods Koning der Nederland, prins van Oranje-Nassau, enzovoort enzovoort”, leest griffier Hans ten Voorde het officiële benoemingsbesluit voor.
Daarna neemt Commissaris van de Koning Heidema de ambtsbelofte af. Maar niet nadat Andries Heidema de aanstaande burgemeester, de opvolger van Cia Kroon, nog even toespreekt namens het burgemeesterskorps van Overijssel. “Jong bloed in dat ondernemerskorps doet ons natuurlijk allemaal goed. Volgens mij ben jij wel de eerste burgemeester die fan van Rammstein is. Het was niet ongebruikelijk voor Diepemaat om samen met wethouder Arjan Kampman na een raadsvergadering een nazit te doen in een kroeg, met bier en bitterballen.”
Een gegraveerde pennenset krijgt Diepemaat overhandigd door de commissaris. Voor zijn vrouw Marit zijn er bloemen.
Vervolgens neemt Janice Meerenburgh het woord. “Veertien stappen zijn het om van wens tot beëdiging van de nieuwe burgemeester over te gaan. Een uiterst zorgvuldig proces. Wat moet het voor jou ook ongelooflijk spannend zijn geweest, die avond, wachtend op ons telefoontje. En wat leuk, dat we je binnen een half uur al konden ontmoeten.” Ze verwelkomt het gezin ook als bijna-inwoners. Het huis in de gemeente is gekocht, er moet alleen nog verhuisd worden. Meerenburgh nodigt de burgemeester uit om het mooie Losser tot in de haarvaten te beleven. “Wij als gemeenteraad nemen met jou hier de vijftiende stap. Vanaf hier trekken we samen op, voor Losser.”
Dan moet de ambtsketen nog overhandigd worden. Locoburgemeester Jan Engels neemt deze taak op zich, namens het college. Engels geeft Diepemaat een kijkje in de drijfveren van dit college. “Drie begrippen zijn voor ons cruciaal bij de invulling van het wethouderschap en het collegiaal bestuur: vrij, gelijk en samen. We kijken ernaar uit om samen met jou de vraagstukken van deze tijd aan te pakken.” En dan krijgt Diepemaat echt de ambtsketen omgehangen, een object dat zijn kinderen hoogst interessant vinden.
“Ah, gelukkig geen Fries, maar een Tukker.” Namens de burgemeesters van Twente, volgens burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal ‘De bende van Twente’, is dat de verzuchting die een aantal Twentse burgemeester slaakten toen bekend werd wie de eerste burger van Losser ging worden. Welman raadt de ‘jongste burgemeester van Twente’ aan om te ‘ontwethouderen’: “Bemoei je niet met politieke zaken in het college, dat is aan de wethouders.”
Een beetje bravoure is Diepemaat niet vreemd, stelt Welman. “Vandaar dat we je het boek ‘Kom maar op’ van Jelle Hermus geven. En mocht je er niet uitkomen, bel dan een van je Twentse collega’s. Mijn telefoonnummer staat al voorin het boek.”
Burgemeester van Gronau Rainer Doetkotte, geboren 300 meter van de grens met Glane, vertelt in het Nederlands, soms in het Duits vervallend, hoe belangrijk de noaberschap is, ook over de grens. “We hebben veel samengewerkt en er is echte vriendschap ontstaan tussen Losser en Gronau.” Die vriendschap en samenwerking wil hij voortzetten met Losser en de nieuwe burgemeester. “Ik ga nooit mee naar Rammstein, maar als de Schuttersfeesten in Glane zijn, zou ik daar graag een biertje met je drinken”, geeft hij aan Diepemaat mee.
Diepemaat dankt de sprekers voor de mooie woorden, de goede adviezen. De telefoonnummers van de burgemeesters schrijft hij zeker op en gaat daar ook gebruik van maken. Samen met de burgemeester van Gronau wil hij eraan werken de grens minder zichtbaar te maken. “Vanuit de gemeente kun je iets betekenen voor de mensen die er wonen. Als burgemeester kun je op een andere manier ook iets voor mensen betekenden; door mensen te verbinden, door boven de partijen te staan en tussen der mensen. Door letterlijk over grenzen heen te kijken. Ik wil tussen de mensen staan.” Diepemaat mag de voorzittershamer in ontvangst nemen en krijgt de gemeentespeld opgespeld.
Leerlingen Julian en Daphne van Fundament Muziek en Dans zorgen tussen de speeches door voor pianospel, zang en gitaarmuziek. Als slotstuk speelt docent Chris van den Heuvel ‘Fly me to the Moon’.
Daarna kan iedereen burgemeester Diepemaat en zijn vrouw Marit de hand drukken in de hal van ’t Lossers Hoes. Morgen, donderdag 24 oktober, wacht de eerste werkdag.