Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

D66 staat volledig alleen in ‘debat’ over Economische Visie Oldenzaal

Hanzepoort West
Als het aan D66 ligt, hoeft bedrijventerrein Hanzepoort-West niet verder ontwikkeld te worden. Zeker niet als dat ten koste gaat van natuur.
Beeld: Gemeente Oldenzaal

Net als tijdens het Politiek Forum ging het tijdens de behandeling van de Economische Visie in de Oldenzaalse gemeenteraad niet of nauwelijks inhoudelijk over het voorliggende stuk. Enerzijds omdat met name de VVD vindt dat deze visie eigenlijk niets toevoegt aan wat er allemaal al aan toekomstvisies ligt, anderzijds omdat de PvdA nog weer eens de discussie over nut en noodzaak van de groeiende stapel toekomstvisies aanzwengelde.

Voor Maarten van der Waal (D66) was het vechten tegen de bierkaai. Maar liefst zeven (7) amendementen diende hij in, die stuk voor stuk geen enkele steun kregen. In zijn uitvoerige betoog hekelde Van der Waal vooral de geest die de Economische Visie ademt: groei om te groeien. Groei van bedrijventerrein is helemaal niet nodig, zo rekende de D66’er voor. Uit de cijfers in de Economische Visie destilleerde hij dat Oldenzaal 3190 bedrijven telt, die 20.240 banen beschikbaar hebben. “Dat is 1.4 baan per werknemer!”

Niet meer bedrijven nodig

Uit zijn rekensom trok Van der Waal verder de conclusie dat er op basis van het aantal arbeidsplaatsen voor 44.565 inwoners werkgelegenheid is (op dit moment telt Oldenzaal 32.000 inwoners, red.). Ergo: meer bedrijven – en dus bedrijventerreinen – heeft Oldenzaal niet nodig. Edgar Visscher (VVD) wees er als ‘enige liberale partij’ fijntjes op dat Van der Waal in zijn rekensommetjes voorbij gaat aan het feit dat Oldenzaal een centrumgemeente is. En dat er dus ook mensen uit omliggende plaatsen in Oldenzaalse bedrijven kunnen werken.

‘Grote muur om Oldenzaal’

Soortgelijke kritiek kwam er ook uit de hoek van de WG. “U bouwt een grote muur om Oldenzaal heen.” Bovendien kreeg Van der Waal van fractieleider Petra Oude Engbrink het verwijt dat hij ‘op de stoel van ondernemers’ gaat zitten door zich met zijn amendementen op de arbeidsmarkt te begeven vanwege een veronderstelde ‘mismatch tussen lokale vraag en aanbod’. Anders gezegd: Oldenzaalse bedrijven zouden banen moeten aanbieden, die passen bij het profiel van de Oldenzaalse beroepsbevolking.

Meer uitgaansgelegenheden?

In één van zijn amendementen ging Van der Waal heel concreet op de ondernemersstoel zitten waar hij pleitte voor meer uitgaansgelegenheden in Oldenzaal, met name voor jongeren. Volgens de D66’er telt Oldenzaal veel meer cafés dan gemiddeld in Nederland en ontbreekt het aan uitgaansgelegenheden voor jongeren. De gemeente zou hier een ‘uitnodigende en faciliterende’ rol kunnen vervullen. Wethouder Evelien Zinkweg voelde niets voor een dergelijke rol. “Dit moeten we aan de markt overlaten. We gaan dit niet actief stimuleren met bijvoorbeeld subsidies.”

Met lege handen

Omdat er volgens Van der Waal (meer dan) voldoende arbeidsplaatsen zijn voor de Oldenzaalse bevolking, acht hij verdere invulling dan wel uitbreiding van bedrijventerreinen niet noodzakelijk. Zeker niet als dit ten koste gaat van natuur. Zo zette hij – in navolging van een inspreker namens Deurningen-Oost tijdens het politiek forum - grote vraagtekens bij het verder ontwikkelen van Hanzepoort-West. Volgens wethouder Rob Christenhusz zijn daarover afspraken gemaakt met de Provincie. Na de stemming over z’n amendementen stond Van der Waal uiteindelijk volledig met lege handen. Zeven keer was de stemverhouding 1 tegen 20.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.