Verkeer
Stuur appje
Zoek

CBR verhuisd; veel is er in Hengelo beter, maar Borne is wel een beetje bang voor lesauto's in het centrum

241023 cbr hengelo OOST
Bij de opening waren onder meer CBR-directeur Alexander Pechtold (links) en burgemeesters Pierik van Borne (tweede van links) en Schelberg van Hengelo (tweede van rechts) aanwezig.
Beeld: Oost

Hoewel kandidaten vanaf 1 oktober al welkom waren op de nieuwe locatie van het CBR in Hengelo werd het pand gisteren pas officieel geopend. Volgens CBR-directeur Alexander Pechtold is een verhuizing of verbouwing echt niet altijd reden voor een feestje. Toch kan volgens menigeen in Hengelo de vlag uit. Alleen in het naastgelegen Borne vreest men de drukte door lesauto's.

Het is het einde van een tijdperk. Tientallen jaren zat er een CBR-locatie in Enschede, maar het huurcontract liep onlangs af en een groter pand was geen overbodige luxe. Er werd gezocht naar een nieuwe plek en uiteindelijk viel het oog op een gebouw aan de Jan Tinbergenstraat. Precies tussen Hengelo en Borne.

“Ik ben blij dat we een streep kunnen trekken onder het verleden in Enschede.”

Bij binnenkomst wordt direct duidelijk waar je als kandidaat moet zijn. Linksaf voor praktijk, rechtsaf voor theorie. Mocht je er toch niet uitkomen, dan staat er ook nog een servicemedewerker voor je klaar die je verwelkomt. "Diegene wijst je de weg waar nodig is", vertelt examenmanager theorie Peter Wink. "Als je geen hulp nodig hebt, kun je je direct aanmelden voor je theorie-examen bij de speciale zuilen."

Meer ruimte

Tot zo ver het theoretische gedeelte. Want ook de praktijkzaal heeft een upgrade gekregen. Daar is examenmanager praktijk Irene Maris heel blij mee: "In Enschede hadden we een veel kleinere ruimte. Daar stonden in totaal twaalf tafels en ook nog eens allemaal best dicht op elkaar. Dat was gewoon niet fijn. Hier in Hengelo hebben we zestien tafels in een ruimte die twee tot drie keer zo groot is."

Lesauto's door Borne

Rijschoolhouders en examinatoren moet wel even schakelen, want een andere locatie betekent ook een andere lesroute. Borne vreesde voor overlast van lesauto's door het pittoreske centrum, maar volgens Maris is er inmiddels goed overleg met burgemeester Jan Pierik geweest. "We hebben namens de gemeente het verzoek gedaan aan rijinstructeurs om daar niet te gaan rijden." Volgens CBR-directeur Alexander Pechtold lijkt dat goed te gaan. "Maar je weet me te vinden als dat niet zo is", verzekert hij burgemeester Pierik.

Plaaggeest

Verder hoopt de directeur dat het op deze locatie rustig blijft. In Enschede ondervonden medewerkers en rij-instructeurs regelmatig hinder van Henrie Kamps, een voormalig rijschoolhouder, die praktijkexamens verstoorde. Hij deed dat naar eigen zeggen om misstanden binnen het CBR aan te kaarten. Door Kamps' hinderlijke aanwezigheid bij het pand in Enschede vielen zelfs talloze examens uit. Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo heeft Kamps inmiddels al een gebiedsverbod opgelegd.

20231005 CBR Enschede Google Maps
Lees ook
CBR stopt direct met rijexamens in Enschede na sabotageacties rijschoolhouder

"Doordat ik, mede vanwege dat gedonder, de laatste tijd vaak in Enschede kwam, heb ik de regio en het team goed leren kennen", aldus Pechtold. "Ik ben blij dat we echt een streep kunnen trekken en het verleden in Enschede achter ons kunnen laten en hier in Hengelo en Borne een frisse start kunnen maken."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.