Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Elfde editie Twents Buutfestival in Oldenzaal: Gezellige avond belangrijker dan winnen

Twents Buutfestival
Beeld: Bureau Mélange

Voor de elfde keer alweer wordt op zaterdag 26 oktober het Twents Buutfestival gehouden in stadstheater De Bond in Oldenzaal. Zeven buutreedners, afkomstig uit Twente, de Achterhoek en Drenthe, strijden tijdens deze jaarlijkse ‘Hoogmis van de Zotheid’ om de hoogste eer en een beeldje van Antoinete Ruiter. Al is dat volgens Annet Meijerink van het organiserende muziektheater bureau Mélange niet het belangrijkste. “We hebben gewoon een heel gezellige avond met elkaar.”

Mélange is er in geslaagd om voor de elfde editie van het buutfestival vier nieuwe ‘tonpraters’ op het podium te krijgen. Dat zijn Peter Kuiphuis (Dreugen Peter) uit Geesteren, Stephan de Schreijer (Harry Potten) uit Enter en Mark Meijer uit Albergen. Volgens Annet Meijerink is het belangrijk om jongeren, die dialect spreken, voor het buutfestival te interesseren. “Het dialect sterft toch een beetje uit. Laten we zuinig zijn op het Nedersaksisch. Jongeren, die een keer bij ons op het podium willen staan, kunnen ook begeleiding krijgen.”

Oude bekenden

Naast deze nieuwe gezichten staan er vrijdagavond ook weer een viertal oude bekenden in de ton: Daniël Schmitz uit ’s Heerenberg als Walter de Warming-up assistent, Koop Drost uit Zuidwolde (Drenthe) als Bob de Hunebedbouwer, Harrie Nordkamp uit Overdinkel als Harm van Oaln Dieks en Bennie Morsinkhof uit Haaksbergen als Karel van de Kate.

Publiek kiest ook winnaar

Alle zeven buutreedners krijgen 15 minuten om het publiek te vermaken met hun grappen en grollen in het Nedersaksisch. Het publiek wordt ook in de gelegenheid gesteld, middels een stem op het mobieltje, een winnaar aan te wijzen. Voor de winnaar van de publieksprijs is er een overnachting met ontbijt in Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte. Overigens was de zaal van De Bond volgens Annet Meijerink al in mei/begin juni al uitverkocht.

Audiofragment
Twents Buutfestival 2024 | Annet Meijerink
Het Twents Buutfestival in mei al uitverkocht

Intermezzi ‘Een en Ander’

Het veelzijdige muzikale duo ‘Een en Ander’ zorgt voor de intermezzi tussen de optredens van de buutreedners door. Zij kondigen ook de artiesten aan. Hoewel de zaal is uitverkocht, komen er mogelijk nog enkele plaatsen vrij op de wachtlijst bij eventuele afzeggingen. Opgave wachtlijst bij Stadstheater de Bond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.