Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese singer-songwriter Gewoon Jonathan zingt over kleine dingen, maar heeft grote dromen

Het grote belang van de kleine dingen: dat is waar de Enschedese conservatoriumstudent Jonathan van Vliet, over zingt. De vierdejaarsstudent met artiestennaam 'Gewoon Jonathan', wil het geluk van gewone dingen delen met mensen om hem heen. "Bloeiende bloemen of zingende vogels kunnen je dag maken." Met zijn eerste net uitgebrachte EP zet hij zichzelf op de moerstaalkaart.

Ondanks dat hij zingt over kleine dingen, hoopt hij in zijn carrière wel grote dingen te bereiken. "Ik wil heel graag op festivals of andere gave podia staan waar tigduizend mensen met je meezingen", aldus de singer-songwriter.

Gewoon Jonathan

De ArtEZ-student komt oorspronkelijk uit Ede en moet, wanneer hij in Enschede komt voor zijn studie, wennen aan de stad. "Van een prachtige groene omgeving in de Veluwe naar een grijze stad met weinig natuur: daar werd ik bijna een beetje depressief van", vertelt de zanger.

"Maar", gaat hij verder, "op een gegeven moment ging ik beter kijken naar mijn omgeving en zag ik – zelfs hier in Enschede – wél bloeiende bloemen en hoorde ik bijtjes zoemen in de struiken. Ik ging er steeds meer op letten: die kleine dingen werden zo belangrijk voor mij dat ik dat wilde delen met mensen."

Lees verder onder de afbeelding.


EP release Gewoon Jonathan 30
De band tijdens de EP-release bij Broedplaats Oogst in Hengelo
Beeld: Lorna Achilles

De naam Gewoon Jonathan kiest hij niet omdat hij zichzelf zo’n gewone jongen vindt. "Al vind ik mezelf best gewoon, daar gaat het niet om. Het gaat om hoe gewone dingen je dag kunnen maken. Ik geloof dat iedereen daar behoefte aan heeft."

Radiokleinkunst

Als kind luistert de zanger veel naar bijvoorbeeld Harrie Jekkers, Brigitte Kaandorp en Jochem Myjer. "Hun muziek gaat op de één of andere manier niet per se over heel typische dingen, maar is tóch heel herkenbaar. Dat vind ik een fijne manier van vertellen." In dat straatje kan Gewoon Jonathan zichzelf wel vinden. "Ik dacht: hier pas ik eigenlijk ook tussen. Ik heb het gevoel dat ik soms iets meer te zeggen heb dan de Nederlandstalige 'mijn hart is gebroken en ik zit huilend in een hoekje'-muziek. Al is daar natuurlijk niks mis mee."

“In het Nederlands mijn gevoel over kunnen brengen is alles wat ik wil”

In een genre dat hij zelf radiokleinkunst noemt, heeft Van Vliet samen met zijn vier andere bandleden nu zijn eerste EP uitgebracht. Het album 'De kleine dingen' bevat vijf liedjes, die de band vorige week vrijdag voor het eerst speelde bij Broedplaats Oogst in Hengelo. De zanger hoopte op een dansfeestje, waar ook ruimte zou zijn voor een traantje.

Eerste twee singles

Het laatstgenoemde is al eens eerder gebeurd bij het nummer 'Als je Lacht', dat gaat over zijn ex. "De tekst beschrijft dat het in een relatie niet gaat om grote gebaren. Je kunt van iemand houden en als diegene dan simpelweg af en toe naar je lacht, kan dat genoeg zijn. Of zelfs meer dan genoeg", legt de leadzanger uit. "Het was mijn eerste Nederlandstalige nummer, waar bij gehuild werd."

Lees verder onder de afbeelding.


EP release Gewoon Jonathan 24
Beeld: Lorna Achilles

Ook met zijn nummer 'Bij aan een Ballon' vangt hij een mooie metafoor. "We moeten allemaal af en toe ook eens rustig aan doen. Ook al ben je een bij en heb je vleugels, je kunt best eens iets anders gebruiken om even aan te hangen." Sinds het schrijven van deze eerste twee singles stapt Gewoon Jonathan niet af van zijn moerstaal. "In het Nederlands mijn gevoel over kunnen brengen is alles wat ik wil."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.