Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van 'Enschede op Mars' tot kunstroute door Boekelo: tien activiteiten toegevoegd aan 700-jarig stadsjubileum

Enschede skyline c Ernst Bergboer
Enschede maakt zich op voor een feestjaar vol activiteiten
Beeld: Ernst Bergboer

De invulling van de zevenhonderdste verjaardag van Enschede wordt steeds duidelijker. Tot nu toe waren er al zestien projecten gehonoreerd met een subsidie, deze vrijdag komen daar nog eens tien bij. De stad krijgt bijvoorbeeld een eigen modeweek, een robot-stadsomroeper en een speciale editie van de Vijvervrijdagen op Roombeek.

De tien ideeën werden gekozen uit 38 aanvragen in deze ronde, die totaal een bedrag van meer dan 924.000 euro wilden. De selectie werd gemaakt door een onafhankelijke toetsingscommissie op basis van vooraf vastgestelde criteria. Ook werd gekeken naar een goede verdeling van type activiteiten.

Modeweek en robot-stadsomroeper

Eén van de beloonde initiatieven is de Enschede Fashion Week, waarin lokale modeontwerpers, kunstenaars en ondernemers hun creativiteit kunnen tonen. In modeshows, maar ook met een tentoonstelling van historische textielkunst en voorwerpen uit de oude textielfabrieken. Daarnaast komt er een reeks ‘middeleeuwse speeldagen’ bij de Enschedese speeltuinen. Elke locatie wordt omgetoverd tot een middeleeuws kasteel, compleet met huttenbouw, spelletjes en middeleeuwse verkleedpartijen.

“Het aantal aanvragen voor kleine buurtinitiatieven blijft wat achter”

Ook worden bekende liedjes van de 150 nationaliteiten die in Enschede wonen verzameld en bewerkt voor carillon. De nummers worden gespeeld op de beiaarden in de Grote Kerk en op de universiteit. ‘Sociale robot’ Cor van Concordia wordt de stadsomroeper voor het jubileumjaar. Hij informeert voorbijgangers over alles wat er dat jaar te doen is in Enschede.

Van Mars tot Lonneker

Een ander project heeft een futuristische tint. Met vijf koepels en cilinders in een sciencefiction setting krijgen bezoekers een unieke ervaring van het leven in een nieuw ‘Enschede’ op Mars. Andere ideeën grijpen juist naar het oude en vertrouwde, zoals een ouderwetse Enschedesche Braderie aan de Mekkelholtsweg, met kraampjes en vermaak, om de straat en de buurt beter te leren kennen.

20240706 skyline Enschede toren Ernst Bergboer
Lees ook
Enschede krijgt jubileumlied, hiphoptrack, stripboek en nog veel meer voor de 700ste verjaardag

Een aantal dorpen rondom de stad krijgt ook te maken met feestelijkheden. In een muziekwedstrijd componeren deelnemers liedjes over de band tussen Enschede en Lonneker. Lokale muzikanten brengen de nummers op het podium. Door Boekelo, Usselo en Twekkelo is er langs vier locaties een kunstroute die de verbondenheid verbeeldt van die plekken met het agrarische en industriële verleden.

Nostalgische bands

In het jubileumjaar wordt aan de Vijvervrijdagen in Roombeek een extra vrijdag toegevoegd. Tijdens deze speciale editie staan er nostalgische Enschedese bands op de vlonders en is de versiering geheel in het teken van de verjaardag van de stad.

Tot slot moet het audiovisuele project ‘Weave party’ de textielgeschiedenis van Enschede tot leven wekken met moderne technologie. Op de fontein op kruispunt de Graaff worden textielpatronen geprojecteerd, waarbij ook oude textielmachines zijn te horen. De installatie nodigt voorbijgangers uit om hun eigen patronen te delen met het kunstwerk.

Meer ondernemers geven geld

Uitstralen van trots op Enschede, noaberschap en iets letterlijk of figuurlijk nalaten aan de stad zijn belangrijke eisen waar deze activiteiten volgens de commissie aan voldoen. Daarnaast krijgt talent van eigen bodem voorrang. Ook een aantal andere projecten voldeden aan die criteria, maar de geldpot was niet vol genoeg om ook die ideeën te belonen.

De organiserende stichting Enschede700 zoekt daarom nog altijd naar alternatieve financiering, bijvoorbeeld van fondsen of lokale ondernemers. “Het is geweldig om te zien dat steeds meer bedrijven zich melden om bij te dragen aan een onvergetelijk jubileumjaar”, zegt Enschede700-directeur Albert van Winden. Eerder vertelde hij hoe die zoektocht naar geldschieters niet helemaal vlekkeloos liep.

Enschede 700 jaar
Lees ook
Enschede700 worstelt met zoektocht naar sponsoren voor jubileumjaar

Dat gaat nu dus beter. “Dankzij hun steun hebben we deze ronde een aantal extra projecten kunnen toekennen, wat een fantastische ontwikkeling is.”

Kleine ideeën blijven achter

Ceremoniemeester Van Winden is enthousiast over de invulling voor het jubileumjaar tot nu toe, maar maakt zich nog wel druk om de aanmelding van kleinschalige ideeën. “Als we naar de kalender voor 2025 kijken, zien we dat we nu een mooi aanbod hebben aan grote publieksevenementen en bijzondere samenwerkingen. Tegelijkertijd merken we dat het aantal aanvragen voor kleine, lokale buurtinitiatieven wat achterblijft.”

Lees verder onder de afbeelding.


Albert van Winden c Ernst Bergboer 20240917
Albert van Winden, ceremoniemeester van Enschedees 700ste verjaardag
Beeld: Ernst Bergboer

Van Winden roept Enschedeërs op. “We willen daarom initiatiefnemers in de wijken aanmoedigen om hun ideeën in te sturen, zodat er in 2025 ook volop festiviteiten plaatsvinden in de straten en wijken van Enschede.” De volgende beoordelingsronde, die zich specifiek richt op die kleine lokale buurtinitiatieven, staat gepland voor januari 2025.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.