Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Enschede overweegt aanschaf eigen drone, maar gaat eerst testvluchten maken

Drone luchthaven still 1Twente
De politie maakt al gebruik van drones bij Twente Airport.
Beeld: 1Twente

Kan een onbemand 'vliegtuigje' helpen bij het uitvoeren van taken op gebied van inspectie, handhaving en ruimtelijke ordening? Dat is een van de vragen die de gemeente Enschede de komende tijd hoopt te beantwoorden. Op basis daarvan wordt de aanschaf van een heuse 'gemeentedrone' afgewogen.

Dat staat in de zogeheten droneaanpak van de gemeente Enschede, die onlangs is gepubliceerd. De huizenhoge ambities - Enschede wilde eerder nog 'dronehoofdstad van Europa' worden - zijn bijgesteld naar een rol aan de zijlijn. Er is ook 'maar' 50.000 euro beschikbaar voor de droneaanpak.

Overdracht Space53

De inzet van de gemeente Enschede op het gebied van drones blijft vooral beperkt tot het faciliteren van externe partijen. Daarvoor is de Technology Base bij Twente Airport beschikbaar als test- en ontwikkellocatie.

Drone luchthaven still 1Twente
Lees ook
Stichting achter Space53 stopt, maar Enschede laat drone-ambities op Twente Airport nog niet varen

Sinds aanjager en enig bestuurder Novel-T eerder dit jaar aangaf uit stichting Space53, heeft de droneambitie wat averij opgelopen. Op dit moment zijn Novel-T en Twente Airport in gesprek over een overdracht van de merknaam Space53. Die gesprekken zouden er positief uitzien.

25 gemeentelijke dronevluchten

De politie en Brandweer Twente maken als structureel gebruik van drones in het dagelijkse werk. En woningcorporatie De Woonplaats heeft in de Enschedese wijk 't Ribbelt met behulp van drones onderzocht wat het effect is van dakisolatie bij huurwoningen.

politiedrone
Lees ook
Europese primeur Vliegveld Twente met automatische politiedrone die buiten zicht naar incidenten vliegt

Nu gaat ook de gemeente Enschede kijken in hoeverre drones kunnen worden gebruikt inspectie en onderhoud, handhaving en toezicht en bij ruimtelijke ordening. Daarvoor worden de drones gehuurd bij een externe partij: 25 operaties voor 35.000 euro.

Eigen drone kopen?

Daarmee gaat een groot deel van het gemeentelijke dronebudget op aan testvluchten. 'Door gebruik te maken van externe dienstverleners voor drone-operaties kan de gemeente kosten besparen die we anders zouden besteden aan de aanschaf en het onderhoud van drones.'

Begin 2025 overweegt het Enschedese college de start van een eigen vloot door de aanschaf van een eigen drone. 'Daarvoor moeten we eerst de relevante toepassingen in beeld hebben', staat in de droneaanpak. Ook zal het budget minimaal gehandhaafd moeten blijven, terwijl er ook bezuinigingen op de loer liggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.