Verkeer
Stuur appje
Zoek

Krachtig Twents Tegengeluid bundelt brede zorgen over F35 op Twente Airport: 'Gaan hier enorm last van krijgen'

20241025 Protest spandoek Enschede Twente Airport F35 straaljager 02
Peter Ensink (LTO, rechts), Michael Sijbom (Landschap Overijssel) en omwonende Alexandra onthullen het spandoek tegen F35's op Twente Airport.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

'Meer herrie, meer overlast. Geen F35's op Twente Airport'. Die boodschap prijkt sinds vrijdagmiddag op een spandoek langs de Weerseloseweg in Enschede, aan de voet van de startbaan van de luchthaven. En straks waarschijnlijk ook op veel andere plekken. Zo spreken buurtbewoners, agrariërs en natuurliefhebbers, - verenigd in Krachtig Twents Tegengeluid - hun zorgen uit over de mogelijke terugkeer van straaljagers boven Twente.

Er moet nog wat water door de Rijn, wil het zover zijn... maar duidelijk is dat het Ministerie van Defensie serieus onderzoek doet naar het stationeren van de F35 (ook wel bekend als de Joint Strike Fighter) op Twente Airport. En dat betekent wat voor de hele omgeving: de moderne straaljager maakt namelijk flink wat meer lawaai dan de 'ouderwetse' F16, zoals we die kennen uit de tijd van Vliegbasis Twenthe.

Veehouders melden zich

Michael Sijbom (directeur Landschap Overijssel) namens de natuurorganisaties en Peter Ensink (LTO) als vertegenwoordiger van agrariërs die samen een spandoek onthullen. Het is niet direct een combinatie die je zou verwachten, maar in het dossier van de F35 vinden beide belangenorganisaties zich volledig.

“Het nadeel van dit vliegtuig is dat het zo ongelooflijk veel herrie maakt, dat je je kunt afvragen of het wenselijk is om het in zo'n dichtbevolkt gebied te gebruiken”

Met name het bulderende geluid van de JSF - mocht deze straks in Twente landen - doet hun achterban vrezen. "Er hebben zich veel paarden- en rundveehouders bij ons gemeld", vertelt Ensink. "Je moet je voorstellen dat die dieren niet weet wat ze overkomt, als zo'n straaljager overvliegt."

Met name bij paarden zou dit volgens Ensink tot grote problemen kunnen leiden, maar ook koeien die in de wei lopen, schrikken zich volgens hem rot. En daarnaast zijn boeren, net als buitenlui, ook omwonende van de luchthaven.

'Romantiek' van F16

Michael Sijbom vertelde eerder deze week bij 1Twente Vandaag over de zorgen van omwonenden en belangenorganisaties. Al is volgens de voormalig burgemeester van Losser de impact van een F35 nog niet tot iedereen doorgedrongen. "Er is nog best een romantisch beeld van die tijd dat de F16 nog over Twente vloog", aldus Sijbom. "Maar vraag maar eens in Berghuizen (wijk in Oldenzaal, red.) naar hoeveel overlast ze daar al van hadden."

Daar komt bij dat de F16 volgens hem niet te vergelijken valt met het 'geluidsmonster' F35. "Het nadeel van dit vliegtuig is dat het zo ongelooflijk veel herrie maakt, dat je je kunt afvragen of het wenselijk is om het in zo'n dichtbevolkt gebied te gebruiken."

Verrast door Defensie

Het waren de provincie Overijssel en de gemeente Enschede die Defensie op het spoor van Twente Airport zetten. In een brief werd de luchthaven eerder dit jaar aangeboden voor het gebruik van vrachtdrones en als 'reserveluchthaven'. Weliswaar binnen de 'bestaande kaders' voor wat betreft vliegbewegingen en geluidscontouren.

20241011 Jeroen Diepemaat F35 1 Twente Vandaag
Lees ook
Enschede werd verrast door onderzoek naar straaljagers op luchthaven: 'We zijn heel duidelijk geweest'

"Tot ieders verbazing kwam tijdens de bijeenkomst in de Grolsch Veste ineens de straaljager voor de dag. Toen zag ik ook bestuurders wel ongemakkelijk kijken." Onlangs vertelde wethouder Jeroen Diepemaat (inmiddels burgemeester in Losser) bij 1Twente dat ook hij werd verrast door het gesprek over de F35. Samen andere gemeenten heeft Enschede een brief naar Defensie gestuurd.

Continu vliegbewegingen

Als 'reserveluchthaven' zou Twente Airport alleen als een situatie daarom vraagt (bijvoorbeeld in oorlogstijd) gebruikt kunnen worden voor het landen en opstijgen van straaljagers. "Maar nu wordt er gepraat over het stationeren van de vliegtuigen. Dus dat er continu kan worden gevlogen", constateert Sijbom.

Hij deelt de mening van de colleges van Enschede, Hengelo, Oldenzaal, Dinkelland en Borne dat dit grote gevolgen gaat hebben voor de regio, waaronder voor woningbouw. "Ik denk dat we in een enorm gebied in Twente last hiervan gaan krijgen."

Besluit moet nog komen

Overigens is het nog niet gezegd dat Twente Airport daadwerkelijk als extra militaire luchthaven zal worden ingezet. Een besluit daarover door het kabinet volgt pas eind dit jaar of begin 2025.

Met verschillende acties - zoals de spandoeken - willen belangenorganisaties hun geluid laten horen. "Uiteindelijk is de actie gericht tegen Defensie", aldus Sijbom. "Of het indruk maakt weet ik niet. Maar als we niets doen wil ik niet dat er achteraf het argument wordt gebruikt dat ze uit Twente niets hebben gehoord."

icon_main_info_white_glyph

Krachtig Twents Tegengeluid

In Krachtig Twents Tegengeluid zijn betrokken: dorpsraad Lonneker, Stichting Lonnekerberg (STIL), Stichting Landschap Overijssel, bewoners Vaneker, LTO en enkele ondernemers rondom het vliegveld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.