Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wat willen de bewoners van de Hengelose Es? 'Een plek voor de jeugd en ruimere openingstijden van de speeltuin'

Still hengelose Es 1twente 1
Wat gaat er goed en wat kan er beter in de Hengelose Es? Daarover konden mensen deze week meepraten tijdens een speciale bijeenkomst in het wijkcentrum.
Beeld: 1Twente

Een nieuwe speeltuin, een verkeerstuin of een andersoortige activiteit? In het wijkcentrum kwamen buurtbewoners, mensen van de gemeente en van Wijkracht bij elkaar om te praten over de Hengelose Es en wat er nodig is om de wijk leefbaar te houden.

Met de bijeenkomst hopen sociaal makelaars Karin Gelderblom en Lucy Youssef van Wijkracht dat er een beter beeld ontstaat van welke activiteiten er allemaal al georganiseerd worden en vooral welke behoeften er zijn in de wijk. “De belangrijkste vraag is waar we mensen met elkaar kunnen verbinden”, zegt Gelderblom.

Ideeën

De komende tijd worden ideeën op het gebied van zorg, welzijn en sport verzameld. Dit soort activiteiten hebben een belangrijke functie: “Als je kijkt naar bijvoorbeeld eenzaamheid of armoede, daar heerst nog vaak een taboe op”, zegt Gelderblom. De activiteiten kunnen helpen bij het herkennen van signalen van eenzaamheid, zonder dat ze uitgesproken hoeven te worden.

Sociale basis

Veel activiteiten en faciliteiten in de wijk passen volgens wethouder Marie-José Luttikholt in het nieuwe beleid dat de gemeente Hengelo wil gaan voeren op het sociaal domein. Daarbij moet de nadruk worden gelegd op de zogenaamde 'sociale basis'. Dit zijn bijvoorbeeld de voetbalvereniging, het wijkcentrum of het eigen sociale netwerk. “De Hengelose Es is zo'n wijk waar mensen elkaar ontmoeten. Je hoeft niet ver te zoeken voor een luisterend oor. Je kunt altijd wel ergens terecht.”

241024 freriksen ornek HP HENGELO ARJEN
Lees ook
Nieuwe opzet basisondersteuning moet Hengeloër langer gezond houden: 'Lagere kosten, minder bureaucratie en sneller hulp'

In het ‘Nieuw Hengelo’s Model’ wordt gefocust op de eigen sociale omgeving, zoals buren en familie. Ook moeten zorgaanbieders en de gemeente meer aanwezig zijn in de wijken. Zo hoopt het gemeentebestuur problemen eerder te kunnen aanpakken en grotere problemen te voorkomen.

Wijkcentrum

Volgens Fred Bumann, voorzitter van wijkcentrum Hengelose Es, is zo'n bijeenkomst met allerlei partijen voor een wijk als de Hengelose Es belangrijk: “Het is goed dat we elkaar recht in de ogen aan kunnen kijken. We hebben het niet alleen over de negatieve punten in de wijk, maar vooral ook over het positieve.” De wijk is de laatste twintig jaar volgens Bumann flink veranderd: “Vroeger stond het op allerlei lijstjes gemarkeerd als een achterstandswijk. Nu is dat echt wel anders.”

Activiteiten

In het wijkcentrum worden allerlei activiteiten gehouden. Er zijn meerdere kookgroepen, een biljartclub en verschillende ontmoetingsgroepen. Voor al deze activiteiten zijn vrijwilligers nodig. En dat blijft een probleem. “Veel vrijwilligers zijn vaak al wat ouder, en het is best lastig om nieuwe vrijwilligers te vinden.”

“We hebben best veel hangjongeren in de wijk en dat komt omdat er niet echt een plek is voor hen in de wijk.”

Ook is er volgens de voorzitter niet veel te doen voor jongeren: “We hebben best veel hangjongeren in de wijk en dat komt omdat er niet echt een plek is voor hen in de wijk.” Een andere terugkerende klacht is dat de speeltuin van het wijkcentrum in het weekend gesloten is, omdat er geen toezicht is van mensen met een EHBO-diploma.

Vervolg

In het voorjaar gaan de partijen opnieuw om de tafel om nieuwe ideeën te bespreken. Ook wijkbewoners worden opgeroepen om dingen aan te kaarten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.