Verkeer
Stuur appje
Zoek

De bijzondere link tussen het Hengelose stadhuis en Barsts 'Ja zuster, nee zuster'

Tijdens de bouw van het Hengelose stadhuis eind jaren zestig was de tv-serie 'Ja zuster, nee zuster' enorm populair. Hoe leuk zou het wel niet zijn om die tijdloze nummers op te voeren bij de opening van het vernieuwde stadhuis, ruim een halve eeuw later? Dat althans was het idee van Rinus Morsink van theatergroep Barst. Vanwege corona ging het feestje niet door, maar nu gaat het dan alsnog gebeuren: medio november in Schouwburg Hengelo.

Dertig jaar geleden kocht Morsink voor een bedrag van nog geen honderd gulden een pakket met alle partituren, tekstboeken en VHS-banden (vraag je moeder maar wat dat is!) van de legendarische serie. De Hengeloër lacht: "Er zaten zelfs karaokeversies van alles nummers bij. Vervolgens mocht je na aankoop het materiaal gebruiken voor je eigen uitvoeringen, waar dan ook. Dat hebben we vanaf dat moment regelmatig gedaan: die nummers zongen we met de kinderen bij allerlei gelegenheden. Dat was altijd feest."

Twee afleveringen samengevoegd

De tv-serie telde twintig afleveringen. Voor een volledige musical met de beste nummers uit al die afleveringen was een 'noodgreep' nodig, vertelt de artistiek leider van Barst: "Tussen september 1966 en september 1968 zijn alle twintig afleveringen op tv geweest, maar in slechts twee afleveringen doen kinderen mee. Die twee afleveringen hebben wij nu samengevoegd tot één musical."

“Die man was zó goed. Eindelijk wordt zijn werk nu op waarde geschat.”

Morsink is dol op de liedjes, met name vanwege de muziek van Harrie Bannink: "Die man was zó goed. Eindelijk wordt zijn werk nu op waarde geschat. Hij wordt tegenwoordig niet voor niets de Nederlandse Schubert genoemd." De teksten van Annie M.G. Schmidt maken het stuk helemaal af, aldus Morsink: "Die teksten zijn al net zo tijdloos. We hebben er helemaal niks aan hoeven doen. Het werkt nog altijd."

Voorbereidingen

Morsink en zijn secondant Rinze Poelstra zijn al sinds februari met de kinderen bezig met de voorbereidingen voor de vier uitvoeringen op zaterdag 16 en zondag 17 november. Poelstra: "De meeste dingen zitten er al goed in. Je moet ook wel op tijd beginnen met repeteren, zodat iedereen, zowel vóór als achter de schermen, goed weet wat hij of zij moet doen. Pas de laatste weken zie ik hoe het er straks op het podium uit gaat zien."

Kaarten

Kaarten voor de voorstellingen op 16 en 17 november zijn te reserveren via de site van Theatergroep Barst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.