Verkeer
Stuur appje
Zoek

Grootste plantenkwekerij van Europa geeft rondleidingen in het Twents: ‘We zijn trots op onze oorsprong’

De Twentse Jan Kuipers begint in 1954 met kweken en verkopen van aardappelen, groenten en chrysanten. Nu, zeventig jaar later, is Kwekerij Kuipers uitgegroeid tot Emsflower: de grootste plantenkwekerij van heel Europa, gevestigd in het Duitse Emsbüren. Maar de Twentse cultuur zit nog altijd diepgebakken in het bedrijfs-dna. Gids Paul Wiefferink geeft er bijvoorbeeld regelmatig rondleidingen in het plat. Hij vertelt erover in het Twents Kwartearken.

Tijdens de rondleidingen leren bezoekers over onder andere de kwekerij, de productiehal en de logistiek. Totaal zo’n honderd hectare. “Ze willen tekst en uitleg bij wat er te zien is”, zegt Wiefferink. “En het is een stukje vermaak.”

Nedersaksische cultuur

Dat de tochten in het Twents worden aangeboden is niet heel vreemd, volgens de gids. “Het bedrijf heeft zijn oorsprong in de Lutte. Daar zijn we hartstikke trots op”, legt hij uit. “De cultuur die er heerst is geen Lutterse, Nederlandse of Duitse. Het is een mengvorm van Nedersaksische cultuur.” Samen hard werken staat centraal. “Bot gezegd: ‘er is geen baas-knecht-verhouding'.”

Woonplek

Goede zorg voor de werknemers laat Emsflower onder meer zien in een enorm appartementencomplex dat het een aantal jaren geleden liet bouwen op het terrein. “Die appartementen zijn compleet ingericht voor de seizoenskrachten”, vertelt Wiefferink. En dat zijn er nogal wat, veelal uit Polen, Bulgarije of Roemenië. "In het laagseizoen werken in het bedrijf zo’n tweehonderd mensen. In het hoogseizoen kan dit oplopen tot wel vijfhonderd.”

De tijdelijke krachten kunnen de gehele werkperiode in het bedrijfshotel wonen. Niet de uitbuiting waar het elders regelmatig over gaat. “Je ziet hier hoe het gewoon ook kan. De arbeiders hebben een prachtige woonplek."

icon_main_info_white_glyph

Twentse quiz

In het Twents Kwartearken trakteert ‘juf Twents’ Adrie Hemmink het publiek wekelijks op een korte quiz met streektaalwoorden of -zinsneden, die passen bij het onderwerp van die aflevering. In deze editie met het thema Emsflower, zijn de quizwoorden: ‘An ‘t groondhoalt lign’, ‘Stöarig anwasn’, en ‘Nich an de hoed kriegn’. Weet jij de betekenis? Bekijk de aflevering om de juiste antwoorden te horen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.