Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Fatscope’ op het Enschedese Stationsplein biedt (beperkt) uitzicht op verleden en toekomst

  • Fatscope Stationsplein 2
    Beeld: Ernst Bergboer
  • Fatscope Stationsplein 1
    Beeld: Ernst Bergboer

Je kent ze wel: die verrekijkers op uitkijkpunten. Je gooit er een eurootje in en haalt dichtbij wat ver weg is. Sinds vrijdag staat zo’n apparaat op het Enschedese Stationsplein, of iets wat er op lijkt. In dit geval is ‘ie gratis en kijk je in het recente verleden en in de nabije toekomst. Bij dat laatste lijkt die blik alleen allesbehalve compleet te zijn.

Het Stationsplein gaat binnenkort drastisch op de schop. Oude bebouwing verdwijnt voor een deel, op de noordoosthoek en de zuidwesthoek verrijst hoogbouw. Volgens eerder gepubliceerde artist-impressions en gemeentelijke aankondigingen wordt de huidige steenvlakte voor de toegang tot de binnenstad een groene oase.

Fatscope: van 2002 tot 2027

Met ‘Fatscope’ kijk je in een straal van 360 graden naar het Stationsplein zoals dat er in 2002 bijlag, tot dat vernieuwde plein in 2027. Met gebruik van moderne technieken, natuurlijk: Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Geinig - je zou vergeten hoe dat stukje stad er tien jaar geleden uitzag.

Klik je met de knopjes bij de handvatten van het apparaat naar 2027, dan vallen eigenlijk alleen de moderne woontorens op, bij het huidige ABN-Amropand en op de plek waar Bölke stond, achter het City Hotel. Voor het overige blijft het bij hetzelfde, als je Fatscope gelooft.

Waar is het beloofde groen?

In die zin is het apparaat een beetje een gemiste kans. De stad heeft ambitieuze plannen met die entree van de binnenstad. Het moet een met bomen omzoomde, groene doorgang worden naar een gezellig en ook al groen Wilminkplein. Een visitekaartje. Wie nu door de glanzende rvs-lens naar die toekomst kijkt, haalt zijn schouders op. Weinig nieuws onder de zon.

700 jaar Enschede

De Fatscope is op het Stationsplein neergezet met het oog op de viering van zeven eeuwen Enschede, volgend jaar. Er zijn plannen om dan ook een blik in het verdere verleden te kunnen werpen. Het apparaat blijft ook gedurende de verbouwing van het plein staan. In plaats van een gapende bouwput of een kale schutting, kunnen passanten dan zien wat er van die bedrijvigheid terecht moet gaan komen.

20220830 Stationsplein impressie Enschede nieuwbouw
Lees ook
Plan voor 50 meter hoge woontoren aan het Stationsplein in Enschede

Je mag aannemen dat updates van Fatscope ook een beeld van dat groen laten zien. Anders ga je nog denken dat de sceptici van die grootstedelijke plannen gelijk gaan krijgen: dat wordt vooral veel steen erbij in Enschede.

Impresse Pakhuiskwartier Molenstraat
Lees ook
Braakliggende spoorzone in Enschede wordt volgebouwd: nieuwe studentenflat (en 90 andere woningen)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.