Verkeer
Stuur appje
Zoek

Winst Molenprijs 2024 levert Noordmolen Twickel 75.000 euro op voor broodnodige renovatie

241027 Noordmolen Buitenzijde 44 0
Met het geld kan onder meer het ingrijpende herstelwerk van het waterrad, de kollergang en de slagbank van de oliemolen uit 1347 in gang worden gezet.
Beeld: De Hollandsche Molen

De Noordmolen, de monumentale watermolen tussen Hengelo en Delden, heeft de VriendenLoterij Molenprijs 2024 gewonnen. Dit werd vandaag bekendgemaakt door Nicole Bakker, directeur-bestuurder van De Hollandsche Molen, in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De zege levert de Twickeler watermolen liefst 75.000 op.

Met dit geld kan onder meer het ingrijpende herstelwerk van het waterrad, de kollergang en de slagbank van de oliemolen uit 1347 in gang worden gezet. René Oskam, voorzitter van de Stichting Beheer Noordmolen Twickel, is dan ook dolblij met de winst.

Hij en z'n team hebben de afgelopen weken ontzettend veel stemmen weten te werven in de hele regio. "Dat heeft enorm geholpen bij het op de kaart zetten van de molen in de regio. Naast het winnen van deze prijs hebben wij heel veel donaties mogen ontvangen", aldus Oskam.

icon_main_info_white_glyph

De VriendenLoterij Molenprijs

De VriendenLoterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door De Hollandsche Molen in samenwerking met de VriendenLoterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs maakt het mogelijk een molen te herstellen of te verfraaien of een project bij de molen te realiseren. De prijs werd dit jaar voor de 14e keer uitgereikt.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van de Molenprijs dat een watermolen de hoofdprijs in de wacht sleept. Het vrijwilligersteam wist in de stemperiode van 11 september tot en met 6 oktober 6.961 stemmen te verzamelen en bleef daarmee de drie concurrerende molens voor.

Podiumplekken

Op de tweede plaats met 5.989 stemmen eindigde molen De Berk in het Drentse Barger-Compascuum. Molen Landzigt in Zuid-Beijerland (Zuid-Holland) en molen Nieuw Leven in Hensbroek (Noord-Holland) volgden met respectievelijk 4.081 en 4.071 stemmen. Deze drie molens krijgen het aantal stemmen in euro’s uitgekeerd.

icon_main_info_white_glyph

De Hollandsche Mole

De Hollandsche Molen zet zich al meer dan een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen. In 2023 ontving de vereniging het predicaat Koninklijk.

241028 molenprijs
Vrijwilligers van de Noordmolen vieren de winst van de VriendenLoterij Molenprijs 2024. Zij tonen blij hun symbolische winnaarscheque in Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem
Beeld: In the Picture - Jan Willem Houweling
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.