Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voordat James Keuben tot priester wordt gewijd, gaat hij in retraite op 'Schier'

Foto james keuben priester pexels
De begin dit jaar tot priester benoemde James Keuben wordt op zaterdag 9 november tot priester gewijd.
Beeld: 1twente/pexels

De begin dit jaar tot priester benoemde James Keuben wordt op zaterdag 9 november tot priester gewijd. Dat gebeurt in Utrecht. Een dag later gaat hij voor de eerste keer voor in Enschede, de stad waar zijn jeugdkerk stond, en op zondag 17 november is zijn eerste viering in Delden, in z'n nieuwe werkgebied. Maar eerst gaat hij een weekje in retraite. Waar? Op Schiermonnikoog!

Huh, staat daar een klooster? "Jazeker en ze hebben daar gastenkamers voor mensen die er tot gebed en rust willen komen. Ik ga daar een week logeren. Het is de perfecte plek om én te bidden én te ontspannen in de natuur."

icon_main_info_white_glyph

Innerlijke stilte

Het klooster is kleinschalig en kan maximaal tien monniken en zes gasten herbergen, vertelt de website: 'Monniken en gasten leven afzonderlijk van elkaar in eigen gedeelten. De kapel is gemeenschappelijk. Er is een huiskamer voor de gasten, om elkaar te ontmoeten of een boek uit de boekenkast te lenen. Het klooster zelf nodigt uit de innerlijke stilte op te zoeken.'

Na dit weekje is het gedaan met de rust. Op zaterdag 9 november zal kardinaal Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, James Keuben tot priester wijden in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht. Een dag later wordt Keuben verwacht in de Jacobuskerk in Enschede.

Foto james keuben priester pexels
Lees ook
James Keuben (25) wordt priester in Hengelo en omgeving: 'Geloof en twijfel sluiten elkaar niet uit’

"Het is gebruikelijk dat een priester na z'n wijding z'n eerste eucharistieviering verzorgt in zijn jeugdkerk. Waar hij is gedoopt, de Eerste Heilige Communie heeft ontvangen en gevormd is. Bij mij was dat de Ariëns Gedachteniskerk aan de Hogelandsingel in Enschede, maar dat is tegenwoordig een meubelzaak. Daarom wijk ik uit naar de Jacobuskerk op de Oude Markt. Die kerk ken ik ook goed. Ik was daar acoliet en ging er regelmatig voor bij zogenoemde Angelusvieringen."

“Het is de perfecte plek om én te bidden én te ontspannen in de natuur.”

Een week later volgt dan de eerste 'thuiswedstrijd' voor Keuben. Hij gaat aan de slag voor de drie parochies HH Jacobus en Johannes (Borne en Hertme), De Goede Herder (Hengelo) en de Heilige Geest (onder meer Delden en Goor). Drie parochies die op korte termijn zullen fuseren. In de kerk in Delden zal hij voor het eerst voorgaan.

icon_main_info_white_glyph

Schiermonnikoog

De eerste bewoners van Schiermonnikoog waren naar verluid de Cisterciënzer monniken, die zich in de Middeleeuwen op het eiland vestigden. Het eiland dankt zijn naam aan deze in grijze pijen gehulde monniken. Schier = grijs , oog = eiland: grijze monniken eiland. (Bron:VVV Schiermonnikoog)

Woordvoerder Bernadette Morskieft van parochie De Goede Herder legt uit waarom: "Zijn presentatieviering begin dit jaar was in Borne en de eerste keer dat hij voorging nadat hij in juni tot diaken was gewijd, gebeurde dat in de Lambertusbasiliek in Hengelo. Door op 17 november in Delden de viering te verzorgen, komen alle parochies dit jaar aan bod."

240905 Rite en Ruud Rozeman FOTO Ernst Bergboer
Lees ook
Verregaande samenwerking parochies Hengelo, Borne en Delden begint met een cursus geloven

Keuben heeft het afgelopen jaar al volop meegedraaid in het team van pastores van De Goede Herder, bestaande uit Jürgen Jansen, Annet Zoet en Casper Pikkemaat. De drie parochies samen hebben vier pastores, die allemaal met enige regelmaat voorgaan in de elf kerken in het gebied.

Gezinnen

Keuben is nauw betrokken bij de nieuwe opgezette Alpha Cursussen en bij de gezinszondagen, die vanaf november starten: "We beginnen daarmee in de St. Stephanuskerk in Borne. Met de jeugd gaan we vanaf 9.30 uur in gesprek over het geloof en vanaf 11.00 is er dan een eucharistieviering. Op die manier proberen we gezinnen meer bij de kerk te betrekken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.