Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Op weg naar MijnDinkelland2040 hebben de inwoners kernen de hoofdrol

Sportvereniging vv saasveldia saasveld
Voor kleine kernen als Saasveld zijn voorzieningen als een sportaccommodatie heel belangrijk om de leefbaarheid op peil te houden.
Beeld: Leon de Man

Wethouder Richard de Way is blij met de uitkomsten van de evaluatie: “De wens vanuit de kernen is ook om verder te gaan met het proces en een nieuwe stip op de horizon te zetten. Je moet niet naar morgen kijken, maar 5 of 10 jaar vooruit. Is het dan nog leefbaar? Is die school er dan nog? Is het kulturhus nog steeds levend en vitaal? We hebben daarom de horizon wat verder naar achteren gelegd om ook te blijven uitdagen.”

Inwoners spelen hoofdrol

Uitgangspunt bij het traject MijnDinkelland2030: De inwoners spelen de hoofdrol en kunnen zelf veel meer bepalen wat er in hun kern gebeurt en wat zij het meest belangrijk vinden voor de leefbaarheid. Wethouder de Way: ”Iedere kern heeft een kernraad, dorpsraad of buurtschapsraad. Dat zijn allemaal bevlogen mensen, die staan heel goed in verbinding met hun eigen omgeving. De kleine kernen zijn zich natuurlijk heel erg bewust van het feit dat ze voorzieningen heel hard nodig hebben om de leefbaarheid overeind te houden.”

Audiofragment
Evaluatie MijnDinkelland2030! voltooid | Richard de Way
Dinkelland gaat verder met het proces MijnDinkelland onder de nieuwe naam: MijnDinkelland2040.

Gemeente doet stapje terug

De afgelopen periode zijn alle kernen bezocht en is er gesproken met de leden van de kernraad over het proces MijnDinkelland2030. De leden van de kernraden gaven daarbij aan dat ze erg blij zijn met deze nieuwe manier van werken. Dat de gemeente een stapje terug doet, heeft hen geholpen om over hun eigen kern na te denken en inwoners te enthousiasmeren en te betrekken bij wat er in hun kern speelt. De ervaring van de kernraden is dat de gemeente goed meedenkt en faciliteert en dat goede plannen op ondersteuning kunnen rekenen.

Lijntjes zijn kort

Volgens wethouder De Way zijn er in de afgelopen jaren allerlei mooie initiatieven uit ontstaan. “Er is door de gemeente ook geïnvesteerd als een plan bijdroeg aan de leefbaarheid.” De lijntjes tussen gemeente en de kernen zijn naar zijn zeggen kort. Onder meer doordat er bij de gemeenten ‘buurtvrouwen’ en ‘buurtmannen’ werden aangesteld en het begrip kernwethouder werd geïntroduceerd. De Way: “Als kernwethouder schuif je twee keer per jaar aan bij een vergadering van de dorpsraad. Het voelt van alle kanten goed.”

Punten van verbetering

Vanzelfsprekend werden tijdens de evaluatie ook punten van verbetering genoemd. Zo willen de kernen graag dat de gemeente meedenkt hoe zij vorm kunnen geven aan communicatie binnen de kern. Hulp bij het aanvragen en binnenhalen van subsidies voor projecten is ook erg welkom. Hier gaan de kernraden en de gemeente samen de komende tijd mee aan de slag. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels de gemeenteraad geïnformeerd over de conclusies van de evaluatie.

In gesprek blijven

Wethouder Richard de Way wil graag in gesprek blijven met alle betrokkenen om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen in de kernen. “We begrijpen dat elke kern unieke behoeften heeft en we willen die vrijheid en eigenheid waarborgen. We blijven samen werken aan vitale kernen en de toekomstige leefbaarheid. Nu met de focus op 2040.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.