Alle huurders van woningcorporatie De Woonplaats in de wijken Pathmos en Stadsveld in Enschede die na de wateroverlast van 21 juli hun woning moesten verlaten, hebben een tijdelijk vervangende woonruimte geaccepteerd. In totaal gaat het om 56 huishoudens in deze twee wijken. De verwachting is dat de laatste bewoners in november in hun wisselwoning kunnen.
Na de hevige regenval konden de bewoners van de getroffen woningen in Enschede-West niet langer in hun huizen blijven. In eerste instantie werden ze in hotels opgevangen.
Bij het toewijzen van vervangende woningen stelt de woningcorporatie rekening te hebben gehouden met persoonlijke omstandigheden, zoals gezinssamenstelling, leeftijd en eventuele huisdieren. De Woonplaats ondersteunt de verhuizing van hun eigendommen naar de tijdelijke woningen en zorgt ook voor opslagruimtes voor hun spullen.
De eerste bewoners kregen in augustus al de sleutels van hun wisselwoning, het merendeel volgde in september. In totaal ging het om 48 van de 56 getroffen huishoudens. De laatste sleutel (voor één adres) wordt op korte termijn verstrekt. Naar verwachting zijn er nog drie huishoudens die in november naar hun wisselwoning zullen verhuizen.
De getroffen bewoners betalen voor de periode vanaf 21 juli tot aan de sleuteloverdracht geen huur. Eerder werd ook al bekend dat de bewoners van de gemeente geld kregen voor onvoorziene kosten.
Nadat zij in hun wisselwoning trekken, betalen ze dezelfde huurprijs als voor hun oorspronkelijke woning. “De Woonplaats neemt de kosten voor haar rekening. We onderzoeken wel of dit een verzekeringskwestie is”, aldus een woordvoerder van de corporatie.
De schade aan de getroffen woningen wordt momenteel geïnventariseerd. Veel bewoners maken zich zorgen dat een dergelijke situatie opnieuw zou kunnen voorkomen zonder enige aanpassingen aan de woningen. Daarom hebben De Woonplaats en de gemeente Enschede een externe partij ingeschakeld om te onderzoeken hoe het risico op wateroverlast kan worden verkleind. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen invloed hebben op zowel het herstelplan als de planning voor de renovaties.
De woningcorporatie verwacht in het eerste kwartaal van 2025 meer informatie te kunnen geven over de resultaten van het onderzoek en de gevolgen voor het herstel van de woningen. Tot die tijd wonen de getroffenen in hun wisselwoningen.
De Woonplaats biedt de bewoners ook de optie om te verhuizen als zij niet naar hun oorspronkelijke woning willen terugkeren. “We hebben deze wens al van meerdere bewoners ontvangen en staan hier in principe voor open,” aldus De Woonplaats. “Wanneer de wisselwoning een woning van De Woonplaats is, bekijken we de beschikbaarheid (en of het inkomen bij de huurprijs past). Echter, in gevallen waarin de wisselwoning is verkregen via onze collega-corporaties Domijn en Ons Huis, moeten we eerst bij hen nagaan wat mogelijk is voordat we met de bewoners verder in gesprek gaan.”