De Hengelose kinderboerderij Erve Weusthag heeft sinds deze maand een eigen winkeltje, waar bezoekers lokale geproduceerde producten kunnen kopen, zoals kaas, maïs en aardappelen. Woensdagmiddag konden bezoekers tijdens de Oogstmarkt kennismaken met zelfverbouwde groenten en meedoen met workshops.
In een zijkamer van de oude boerderij staan bakken met maïs, aardappels, en een koelkast met kaas; allemaal producten die in de omgeving zijn verbouwd. Sinds deze maand is het winkeltje op Erve Weusthag, zoals de kinderboerderij sinds kort heet, geopend voor het publiek. “Dit is iets wat we al een tijdje wilden hebben”, zegt beheerder Tjim Weijering
Het winkeltje is onderdeel van het project Good E’tnn, dat moet zorgen voor meer lokaal verbouwde groenten in de buurt. De kaas komt uit De Lutte en de maïs is vlakbij verbouwd. “De prijs voor de kaas is te vergelijken met wat je op de markt betaalt”, zegt Weijering.
Woensdag was het Oogstmarkt bij de kinderboerderij. Kinderen konden meedoen aan workshops of helpen bij het voeren van de dieren. “Het was een goede middag. Alle workshops zaten ramvol”, zegt Weijering.
Ook de lokale afdeling van het IVN was van de partij. De natuurvereniging is bezig met het bouwen van een educatiecentrum in het Weusthagpark. “Het schiet al lekker op. Volgende week gaan we bezig met het dak en worden de stempels geplaatst”, zegt voorzitter Rewert Wolthoff.
Lees verder onder de afbeelding.
Wolthoff had ook een hoornaarsnest meegenomen: “Dit nest is ergens in het buitengebied gevonden. Sommige nesten kunnen wel zo groot als een skippybal worden.” De Aziatische hoornaar jaagt op inheemse insecten, waaronder de honingbij. Daarom is het van belang dat nesten zo snel mogelijk worden opgespoord en vernietigd.
In de schuur van de kinderboerderij heeft imker Hugo Waltmann een kraampje ingericht. Hij verkoopt verschillende producten, van honing tot bijenwas en producten gemaakt van propolis. “Ze hadden hier twee bijenkasten staan, alleen zonder bijenvolken. Ik ben docent bij het C.T. Stork College, dus dit ligt mooi op de route.” Waltmann doet het imkeren samen met een vriend. “Het is fantastisch om met bijen bezig te zijn.”
Hij haalt producten gemaakt van propolis tevoorschijn. Propolis is een harsachtige stof, die door bijen wordt gemaakt door speeksel en bijenwas te combineren met hars van bomen. De stof wordt al eeuwen gebruikt in de traditionele geneeskunde. “Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een wondje te desinfecteren of je kunt het innemen als je verkouden bent.”
In de toekomst wil Waltmann meer met bijen doen bij de kinderboerderij. “We willen de honing hier gaan slingeren en ook workshops gaan geven.”
Mogelijk komen er in de toekomst nog meer bijenvolken bij. Tjim Weijering daarover: “Wij gaan volgend jaar met een aantal mensen van de kinderboerderij meelopen met de imkers. We hebben hier ook al speciale bloemrijke bomen geplant, die goed zijn voor bijen.”