Verkeer
Stuur appje
Zoek

Aandeelhouders Twence maken afspraken, zodat Enschede en Hengelo straks niet in hun eentje de dienst kunnen uitmaken

240919 Twence FOTO A2 Networks
Almelo, Oldenzaal en Twenterand willen hun aandelen Twence verkopen. Enschede, Hengelo en Losser willen deze aandelen overnemen.
Beeld: A2 Networks

Om te voorkomen dat grootaandeelhouders Enschede en Hengelo straks samen de dienst kunnen uitmaken bij Twence worden er nu afspraken voorbereid. Zo zijn er straks in elk geval altijd vier gemeenten nodig voor een meerderheidsbesluit.

Zoals bekend willen drie gemeenten hun aandelen in Twence verkopen. Het gaat om Almelo, Oldenzaal en Twenterand. Medio september 2024 is hierover een onderhandelaarsakkoord bereikt. Na enige weken van voorbereiding start deze week de besluitvorming in de vijftien colleges van B & W en gemeenteraden van de aandeelhoudende gemeenten. Dit zijn alle Twentse gemeenten plus Berkelland in de Achterhoek.

240919 Twence FOTO A2 Networks
Lees ook
Onderhandelaar bereikt akkoord: Almelo, Oldenzaal en Twenterand kunnen uit Twence stappen

Het streven is de besluitvorming op 19 december af te ronden in een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Twence Holding B.V. In deze vergadering moeten alle gemeenten akkoord gaan met de voorgenomen transactie.

icon_main_info_white_glyph

35,6 miljoen euro

Wat houdt de voorgenomen aandelentransactie in? Het gaat in totaal om 180.713 aandelen van Almelo, Oldenzaal en Twenterand (21,28% van het totaal) die grotendeels gekocht gaan worden door Enschede, Hengelo en Losser (129.990). Ook Twence koopt een aantal aandelen in (50.723). De verkochte aandelen vertegenwoordigen een waarde van afgerond 35,6 miljoen euro, wat neerkomt op 197 euro per aandeel*.

In het kader van de voorgenomen aan- en verkoop zijn twee belangrijke afspraken gemaakt. Ten eerste dienen Almelo, Oldenzaal en Twenterand het bestaande contract uit tot aan de eerste opzegmogelijkheid op 1 juli 2027. Hiermee blijven deze gemeenten dus de komende 2,5 jaar afval aanleveren bij Twence. Dit wordt gedaan om Twence de gelegenheid te geven nieuwe aandeelhouders aan te trekken.

'Superklein percentage'

Tot die datum houden de drie verkopende gemeenten een beperkt aandelenbelang. Het gaat hier volgens Ineke van Oldeniel, voorzitter van de commissie die het proces begeleidt, om 'een superklein percentage': "Alleen dan kunnen ze tot juli 2027 afval blijven leveren aan Twence. Maar daar worden ze als gemeente niet rijker of armer van."

Statuten aanpassen

Ten tweede veranderen de stemverhoudingen in de aandeelhoudersvergadering van Twence doordat Enschede, Hengelo en Losser aandelen kopen. Per 1 juli 2027 hebben Enschede en Hengelo samen 53,67% van de stemrechten. Om ervoor te zorgen dat deze twee gemeenten niet samen alles kunnen bepalen, wordt voorgesteld de statuten aan te passen.

Meerderheidsbesluit

Als de wijziging akkoord wordt bevonden dan zijn er altijd minimaal vier gemeenten nodig voor een gewoon meerderheidsbesluit en kan Enschede met zijn circa 35% van de aandelen nooit een zogeheten 'gekwalificeerd besluit' tegenhouden. Dit zijn besluiten waarvoor een meerderheid van 75% vereist is.

* Deze basisprijs wordt vermeerderd met een rendementsvergoeding vanaf de peildatum en verminderd met het aan verkopende gemeenten uitgekeerde dividend na de peildatum.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.