Het gaat meer dan 30.000 euro per jaar kosten, maar dan heb je ook wat. De gemeente Enschede koopt een bedrijfskavel op Kennispark Twente terug van chipfabriek Micronit, nu deze er niet in slaagt om er nieuwbouw te realiseren. De terugkoop heeft een belangrijke reden: het is een zeldzame kans om op dit bedrijventerrein een grootverbruiker aan te sluiten op het elektriciteitsnet.
In 2022 kocht Micronit de kavel van zo'n 7.500 vierkante meter, nabij het treinstation Enschede Kennispark. Het medtechbedrijf is al elders op het bedrijventerrein gevestigd (Colosseum 15), maar wilde uitbreiden voor de groeiende ontwikkeling van biochips en micro-elektromechanische systemen. Met zulke chips kunnen lichaamseigen vloeistoffen op zeer kleine schaal geanalyseerd en bewerkt worden.
Hoewel Micronit al snel een omgevingsvergunning voor de bouw van het nieuwe pand kreeg, kwam het er nooit van. Eind 2023, een jaar na de leveringsakte van de kavel, was er nog niet aan de bebouwingsverplichting voldaan. Dat kwam het bedrijf op een boete van 10 procent van de koopprijs te staan.
In overleg met de chipontwikkelaar is volgens het college gebleken dat er geen uitzicht meer is op realisatie van het bouwplan. En dat is op zich slecht nieuws. Micronit verwachtte op de nieuwe locatie het aantal werknemers meer dan te verdubbelen, tot 250. En in de miljoeneninjectie voor Kennispark Twente werd het plan genoemd als een van de concrete projecten.
Normaal gesproken is het slijten van een onbruikbare kavel het probleem van de koper. Maar in dit geval heeft het college van B&W besloten om de kavel weer van Micronit over te nemen. Dat heeft een belangrijke reden: het bedrijf is er namelijk wel in geslaagd om een transformatorstation met elektriciteitsaansluiting op de kavel te realiseren.
Er ligt zelfs een contract met een transportvermogen van 1.600 Kilowatt. Daar kan je menig grootverbruiker heel blij mee maken. Zeker in en rond Twekkelerveld (en dus ook het Kennispark), waar het elektriciteitsnet sinds kort zo vol zit dat er de komende jaren geen nieuwe grootverbruikers aangesloten kunnen worden.
De transactie is vanwege de concurrentiepositie van de gemeente geheim. De grondexploitatie van de gemeente Enschede (de plussen en minnen van alle bouwgronden) verslechterd met 300.000 euro. Al met al, zegt het college van B&W, is de situatie weer zoals deze was voor de verkoop van de kavel in 2022.
Dat zal kloppen, ware het niet dat er destijds geen transformatorstation met elektriciteitsaansluiting stond. De gemeente neemt het contract van Micronit over, wat betekent dat er 2610 euro per maand in rekening wordt gebracht. Oftewel: het in bezit houden van de kavel kost de gemeente - los van de afschrijving - 31.320 euro per jaar.
Die uitgave neemt het college op de koop toe, omdat zij verwacht de kavel in de ontwikkeling van Kennispark Twente te kunnen betrekken en dus zal kwijtraken. 'Indien verkoop voor langere tijd uit blijft, kan opzegging van het contract nog overwogen worden', aldus het college. De gemeenteraad heeft geen stem in deze transactie.