Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verkiezingsfeestje van Enschedeër Eric Kobes wordt verpest door Donald Trump

Verkiezingsfeest Bonhoeffer
De Eric Kobes en zijn vrouw Bernardine (onder: derde en tweede van links) nodigden vrienden en collega's uit om het Amerikaans verkiezingsfeestje bij hen te vieren.
Beeld: Henk ten Harkel

Om half negen daalt de stemming in huize Kobes aan de Therese Schwartzlaan in Enschede. Trump wordt aangewezen als nieuwe president van Amerika. Geschiedenisdocent Eric Kobes van het Bonhoeffer vraag zich af of de vlag op zijn school niet halfstok moet. Zijn Amerikaanse verkiezingsfeestje dat deze woensdag om zes uur ’s morgens begint, eindigt in mineur. De dertien gasten in zijn feestelijk versierde woning snappen er niets van: “Wat bezielt de Amerikanen om op zo’n man te stemmen.”

Eggs en bacon

Het is om zes uur ’s morgens donker en mistig op straat, maar in de woning van Eric Kobes brandt licht, er hangen ballonnen buiten, de woonkamer is versierd met vlaggen van Oklahoma, North Carolina, Iowa, Arkansas, Connecticut, Tennessee en natuurlijk ‘the Stars and Stripes’. Voor zijn gasten richt hij een Amerikaans ontbijt aan met eggs, bacon, papachtige substanties en pancakes. Op de salontafel ligt het boek ‘The American Presidents’.

Studenten afwezig

Eric en zijn vrouw Bernardine zijn bovenmatig geïnteresseerd in Amerika en de verkiezingen. En stellen om de vier jaar hun huis open voor vrienden, collega’s om live de ontwikkelingen in de USA te volgen.

Vier jaar geleden vierde hij het feestje met zijn studenten van het Bonhoeffer. “Dit jaar helaas niet, want we hebben toetsweek”, meldt hij. Nu zijn het veelal zijn collega’s die bij hem al heel vroeg in de morgen hopen dat Kamela Harris in het Witte Huis trekt.

Alle seinen op rood

Want stuk voor stuk zijn ze op haar hand. Als de uren verstrijken en het steeds duidelijker wordt dat Trump volgens CNN, NOS en andere nieuwszenders meer en meer kiesmannen binnenhaalt, vallen de gesprekken wat stil. “We hopen op Harris, maar het ziet er niet goed uit. Alle seinen wijzen de rode kant op”, meent één van de docenten.

Teleurstelling

Op de televisie wordt geschakeld en als er om vijf over zeven wordt gemeld dat Trump al 246 kiesmannen heeft verzameld, heerst teleurstelling. “”Ik baal er echt van”, zegt Bernardine, docente Engels. “Hij heeft weinig respect voor de democratie . Ik ben bang dat Nederland een voorbeeld neemt aan zijn gedrag.”

Een fascinerend kloteland

De geschiedenisdocent viert de democratie in Amerika al sinds 2000. “Hij haalde gewoon de nacht door”, verbaasde zijn vrouw zich over zijn fascinatie. “Ja, ik heb wat met Amerika. Ik was als kind al helemaal weg van het Wilde Westen. Ben afgestuurd in de Amerikaanse geschiedenis. Het is een fascinerend-, maar ook kloteland”, vult Eric aan.

Sluier over de dag

Een kreet van afgrijzen klinkt als Trump ook nog eens Georgia binnenhaalt en even later blijkt dat hij niet meer is in te halen door Harris. “Ik snap echt niet wat mensen bezielt hem te kiezen. Ik kan me niet inbeelden waarom?”, reageert Hans van der Maten. Voor sommigen zorgt de keus voor Trump voor een ‘sluier over de dag’. “Gedeelde smart is halve smart”, wijst Eric in dit geval op de waarde van zijn feestje.

Veertien euro voor glaasje wijn

De Enschedeër denkt dat de Amerikanen gestemd hebben op basis van hun portemonnee. “Weet je wat je daar betaalt voor een glaasje wijn? Veertien euro. En de benzine is voor Amerikaanse begrippen peperduur. Amerikanen hebben twee banen om hun rekeningen te betalen. Trump heeft op de prijzen gehamerd. Dat werkte.”

Boston Red Fox-fan

Boston Red Fox-fan Arjen van der Hoeven, aanwezigheidscoördinator, steekt zijn passie niet onder stoelen of banken. Hij draagt een trui met de emblemen van zijn club en heeft voor deze gelegenheid ook zijn baseballpet met de kenmerkende B meegenomen.

De Enschedeër haalt op zijn telefoon regelmatig de actuele stand van zaken te voorschijn via allerlei sites. “Twintig jaar geleden was ik veel neutraler, nu vrees ik grote gevolgen. Misschien ook wel omdat je ouder wordt. Ja, dit is erg teleurstellend.”

Surveilleren

De docenten kunnen niet heel lang blijven zitten. Het werk roept, er moet op het Bonhoeffer worden gesurveilleerd tijdens de toetsweek. Wat blijft hangen is dat ‘we ermee te maken krijgen’. Met Trump dus. En dat is niet bijster positief, verwachten ze.

Zeker is dat over vier jaar weer een Amerikaans feestje wordt aangericht. “Dan weer met de leerlingen erbij”, belooft de organisator. “Het is nu tijd om de wonden te likken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.