Verkeer
Stuur appje
Zoek

Asielzoekers in Enschede willen aan het werk (en werkgevers staan in de rij)

1twente still noodopvang enschede
De eerste beelden van de noodopvang op de voormalige vliegbasis in Enschede.
Beeld: 1Twente

Tientallen asielzoekers die in de noodopvang in Enschede verblijven, willen aan het werk. In vijf maanden tijd hebben zich 69 asielzoekers gemeld die aan de eisen voldoen om te kunnen en mogen werken. Een deel van hen is ook daadwerkelijk aan het werk gegaan bij in totaal veertien verschillende werkgevers, onder meer in de schoonmaak, horeca, logistiek en installatietechniek.

Asielzoekers mogen sinds een jaar meer werken dan maximaal 24 weken per jaar. De Raad van State verruimde de regels, omdat de maximumeis "verhindert dat asielzoekers effectieve toegang krijgen tot de Nederlandse arbeidsmarkt", aldus de hoogste bestuursrechter. Enschede kwam daarop met een eigen plan dat asielzoekers sneller aan het werk moet krijgen.

14 werkgevers

Op speciale spreekuren in de noodopvang de voormalige vliegbasis meldden zich tussen maart en juli dit jaar 69 asielzoekers die voldoen aan de eisen om te kunnen en mogen werken. Uiteindelijk gingen er 23 asielzoekers aan het werk bij 14 verschillende werkgevers.

icon_main_info_white_glyph

Noodopvang

Over een week gaat het nieuwe asielzoekerscentrum aan de Parkweg in Enschede open. De huidige noodopvang op Vliegveld Twenthe sluit dan de deuren. Officieel is dat azc al maanden illegaal, maar de kans dat het COA daarvoor een boete moet betalen is klein. Hier lees je hoe dat zit.

"Het is beter om te werken. Het is belangrijk om voor jezelf te kunnen zorgen. Ik wil niet op de overheid rusten, ook niet als ik een verblijfsvergunning heb", zegt een van de werkende asielzoekers in een evaluatie van de gemeente.

Werkgevers zouden ook 'positief verrast' zijn over de asielzoekers die zij in hun bedrijf hebben aangenomen, blijkt uit de evaluatie. "Hoewel de communicatie soms wat moeilijk gaat, zien zij dat de asielzoekers gemotiveerd aan de slag gaan en snel leren, zowel op de inhoud van het werk als in hun taalontwikkeling."

Eigen bijdrage

Naast de taalbarrière is er nog een obstakel: de Regeling Eigen Bijdrage Asielzoekers (Reba). Asielzoekers moeten maandelijks 74 procent van hun loon afdragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat betekent dat iemand die bijvoorbeeld 400 euro per maand verdient, zo'n 300 euro moet afdragen. Pas al iemand meer dan 850 euro per maand verdient, hoeft er geen bijdrage meer betaald te worden.

"Zodra de hoogte van de afdracht bekend is, neemt bij sommige asielzoekers de motivatie om te werken af. Voor sommigen is het zelfs een reden om te stoppen met werken", is te lezen in de evaluatie.

Ver fietsen

De verwachting is ook dat er méér asielzoekers aan het werk gaan als de noodopvang in Enschede minder ver buiten de stad zou liggen. Sommige werkende asielzoekers moeten drie kwartier fietsen van de noodopvang op Vliegveld Twenthe naar hun werkgever.

Het plan en de aanpak van de gemeente Enschede heeft inmiddels 'regionale interesse gewekt'. De bedoeling is dat het spreekuur ook op andere opvanglocaties in de regio komt, zodat meer asielzoekers aan het werk kunnen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.