Zoutproducent Nobian wil de mogelijkheid hebben om de zoutwinning rondom Beckum tijdelijk op te schroeven. Dit als voorzorgsmaatregel, mocht de geplande zoutwinning bij Haaksbergen langer op zich laten wachten. Met het zogenaamde concessieverzoek wil Nobian onderzoek doen naar eventuele uitbreiding met boorlocaties in het gebied.
Wethouder Claudio Bruggink maakte dit nieuws woensdagavond bekend tijdens de raadsvergadering. Het zoutbedrijf wil op deze manier een back-up hebben, mocht het winningsproces bij St. Isidorushoeve verder worden vertraagd. Ook andere zoutbedrijven kunnen zich formeel inschrijven voor de concessie, maar het is aannemelijk dat Nobian, dat al actief is in het gebied, het recht krijgt om de productie eventueel uit te breiden.
“Het participatietraject in Haaksbergen duurde langer dan we aanvankelijk hadden verwacht”, zegt een woordvoerder van Nobian. “Het is, zowel voor de installaties van de fabriek als onze bedrijfsvoering, belangrijk dat er altijd voldoende pekel (water met gewonnen zout, red.) naar de fabriek in Hengelo blijft stromen.” In 2025 wordt begonnen met boren in de gemeente Haaksbergen. Volgens het chemiebedrijf kost het enige tijd voordat de zoutwinning daar op volle sterkte is.
Betekent toekenning van de concessie dat er direct wordt geboord tussen Beckum en Boekelo? “Nee”, zegt de woordvoerder. “Als het concessie aan ons wordt toegewezen, betekent dit niet dat we meteen beginnen. Het biedt ons de ruimte om onderzoek te doen naar een eventuele uitbreiding van de winning in het gebied.”
Daarna moet er nog een formele vergunningsprocedure worden gestart, waarbij een winningsplan moet worden opgesteld en een vergunning moet worden aangevraagd. De zoutfabrikant verwacht dat het Rijk rond de zomer van 2025 een beslissing neemt over de toekenning van de concessie aan Nobian.
Nobian gaat volgend jaar beginnen met boren naar zout in het gebied tussen Haaksbergen en De Hoeve. Binnen de gemeenschap van het Haaksbergse kerkdorp is er veel verzet tegen de zoutboringen. Tegenstanders vrezen ‘Groningse toestanden’ met bodemdaling, aardbevingen en aantasting van het landelijke karakter van het gebied.
In 2023 ging de gemeenteraad, onder strikte voorwaarden en na toezeggingen door het college van burgemeester en wethouders, akkoord met de zoutwinning.
Volgens Nobian is de toekomstige winning bij Haaksbergen van belang om de fabriek in Hengelo operationeel te houden. De zoutwinning in het gebied rond Hengelo loopt volgens het bedrijf op zijn einde.
De dorpsraad van Beckum maakt zich geen zorgen. De dorpsraad is op de hoogte gesteld door het zoutbedrijf. “De zoutwinning is verankerd in onze samenleving en de contacten met Nobian zijn goed”, zegt voorzitter Susan Annink.
Het wingebied ligt net buiten Beckum, langs de weg naar Boekelo. Vanuit dit gebied wordt pekel naar de zoutfabriek van Nobian in de haven van Hengelo gepompt. De concessie betreft een gebied van iets meer dan tien vierkante kilometer. In 2021 bracht het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de overheidsdienst die toezicht houdt op de zoutboringen, een rapport uit waaruit bleek dat enkele zoutcavernes groter waren dan toegestaan en elkaar overlapten. Volgens de toezichthouder vormde dit geen gevaar voor de omgeving.
Nobian, voorheen Akzo en KNZ, wint al sinds 1918 zout in Twente. Het begon ooit nabij Boekelo. Het zout wordt voornamelijk gebruikt voor de chemische industrie.