Bedreigde egels, de inzet van afvalboa's, sociale woningbouw in Dalmeden én de aanpak van ondermijning. Het is een greep uit de onderwerpen die de Hengelose gemeenteraad woensdagavond bezighield bij de behandeling van de Beleidsbegroting. Maar wat een doorsnee begrotingsbehandeling leek te worden, mondde uit in een chaotische avond, waarin de inzet van twee extra afvalboa's à 175.000 euro als een konijn uit de hoge hoed werd getrokken.
Het drukte een stempel op de avond, met verschillende schorsingen tot gevolg en met als dieptepunt een motie van treurnis ingediend door de SP. Die motie kreeg geen meerderheid, maar werd wel gesteund door GroenLinks, LokaalHengelo, ProHengelo, Hengelose Burgers en ChristenUnie. De SP sprak van 'een volstrekt rommelig proces onder leiding van de verantwoordelijke wethouder.'
Aanleiding voor het chaotische debat was een motie van Lokaal Hengelo. Die wil dat boa's gaan handhaven op afvaldump bij de hoogbouw. Ook wilde de partij onderzoeken wat er extra gedaan kan worden voor handhaven van excessen, die zijn ontstaan door de nieuwe manier van PMD-inzameling bij hoogbouw. De partij diende een motie in mede ingediend door VVD Hengelo, CDA en de PVV.
Wethouder Jacqueline Freriksen gaf aan de betreffende motie niet te omarmen. "We willen niet wachten op de uitkomst van een onderzoek, want we hebben al iets in gang gezet.”
Na een korte pauze kwam de wethouder met een ander standpunt en zei 'nu snel wat te willen doen aan de excessen'. Haar voorstel was om de motie aan te passen en 175.000 euro uit te trekken voor de inzet van twee extra boa's. De dekking van deze kosten zou dan gehaald moeten worden uit de zogenoemde 'voorzieningen afval': "Als u akkoord gaat, kunnen we heel snel handelen."
Het voorstel van de wethouder aan de raad zorgde voor de nodige verontwaardiging bij een aantal partijen, waaronder coalitiepartij PvdA. "Wat hier vanavond gebeurt, dat bevalt ons als fractie niet. We staan écht met open mond te kijken", zei fractievoorzitter Vincent ten Voorde. "We knipperen even met de ogen en gaan van een motie voor een onderzoek ineens naar twee boa's die voor 175.000 euro in de besluitvorming gaan zonder onderbouwing."
Het PvdA-raadslid wees erop dat er sinds 1 september een aantal wijzigingen is doorgevoerd in het afvalbeleid. "Daar hoort bij dat je dit na een periode van een aantal maanden eerst gaat evalueren." Ten Voorde sprak van een potje paniekvoetbal om een wethouder uit de wind te houden, die op het afvaldossier 'nul initiatief' heeft genomen. "Alle initiatieven zijn uit de raad gekomen", aldus Ten Voorde.
BurgerBelangen-raadslid Han Daals vond dat Ten Voorde wel erg stevige taal gebruikte en wees erop dat inwoners daadkracht willen zien en geen politici die maar steeds uitstellen. "Nu wordt er ingegrepen en dan zegt u tegen het college dat ze er een puinhoop van maken."
Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo diende een nieuwe motie in om daarmee aan te sluiten bij het voorstel van wethouder Freriksen. Hij benadrukte wel dat het niet de bedoeling is dat door het invliegen van twee extra boa’s de afvalstoffenheffing straks stijgt. Dedecker wees op het potje voorzieningen afval als achtervang. Daarin zou zo’n 1,9 miljoen euro zitten.
SP’er Hugo Koetsveld vond dit een typisch gevalletje 'gratis bier': “Die kosten zullen toch een keer opgehoest moeten worden door de belastingbetaler. Zeggen dat het gratis is, dat kan niet. We kunnen best besluiten om het uit de voorziening te halen, maar het moet vroeg of laat wel bijgevuld nodig worden. De SP’er sprak ook van een utopie om te denken dat het afschrikeffect of pakkanseffect door twee boa's een deuk in een pakje boter gaat slaan.
CDA-fractievoorzitter Ron Wesseling ziet een uitgave van 175.000 voor extra boa’s als een investering voor een schonere stad en uiteindelijk lagere kosten. "Wij zijn er van overtuigd dat door extra toezicht en handhaving er minder bijplaatsingen (lees: dumpingen, red.) zijn en dat de kosten omlaag gaan."
GroenLinks-raadslid Nico Tom Pen zei moeite met het voorstel te hebben en sprak van een kat in het nauw, die rare sprongen maakt. "Waarom dit geld hier nu instoppen op deze manier en niet inzetten op een betere communicatiestrategie en het allemaal iets meer tijd geven? Moeten we niet juist de inwoners gaan belonen voor goed gedrag, in plaats van met knuppels door de stad en straffen gaan uitdelen", vroeg hij zich af.
Ook ProHengelo deed een duit in het zakje. De partij zei echter niet mee te gaan met de motie voor extra boa’s. Fractievoorzitter Frank Peters: "Het afvalexperiment dreigt een dure grap te worden. De bovengrondse containers zijn weggehaald, we hebben 350 plekken voor 1.000 euro per plek ingericht en twee boa's voor 175.000 euro komen daar nu bij.”
Hij wees ook op extra ritten door Twente Milieu en Gildebor om de overlast aan te pakken, afstorten van restafval en kosten van het plaatsingsplan. “Wij willen inzicht in wat dit allemaal kost. Pas dan gaan we kijken wat we nog meer gaan uitgeven." ProHengelo diende overigens zelf ook een motie in om beter op de hoogte te worden gehouden door het college.
Na opnieuw een schorsing stelde wethouder Freriks voor dat het college zelf met een voorstel komt: "Dat er een rommelig proces loopt, dat ben ik met u eens. Dat zit u niet lekker, dat zit mij niet lekker."
Glenn Dedecker toonde zich coulant naar de wethouder toe: "Ik denk dat het recht doet aan het college om ruimte te geven om met een goed voorstel te komen." Vervolgens trok hij de aangepaste motie in.
VVD-raadslid en fractievoorzitter Mitchell Boers noemde de hele situatie uiterst rommelig: "Eerst komt er een motie voor handhaving, die wordt eerst ontraden en daarna weer omarmt. Vervolgens wil het college zelf met een voorstel komen. Ik vind het allemaal zeer ongemakkelijk."
Na het indienen van een motie van treurnis door de SP zei Boers een wethouder te zien die er het beste van wil maken en toch nog met een voorstel naar de raad wil komen. "Wij geloven ook in de wethouder. We willen haar een tweede kans geven." Het is de bedoeling dat het het college in de eerstvolgende raadsvergadering met een voorstel komt voor aanpakken van de afvalproblemen in de stad.