Wanneer de gemeente Oldenzaal niet met geld over de brug komt, wordt de redactie van de lokale omroep Twente FM per 1 januari 2025 ontmanteld. Met die niets aan duidelijkheid te wensen overlatende boodschap richtte voorzitter Wim Aarsen van de stichting RTV Noordoost Twente zich tijdens het Politiek Forum aan de vooravond van de begrotingsbehandeling tot de gemeenteraadsfracties. Als dat geld (50.000 euro) er niet komt, is de omroep volgens Aarsen ‘journalistiek weer terug bij af’.
Aarsen benadrukt dat het hier niet gaat om een dreigement, maar om een beschrijving van de feitelijke situatie aan de vooravond van de vorming van één streekomroep in Twente. Die feitelijke situatie is, dat Twente FM (die op dit moment de gemeenten Oldenzaal, Losser, Dinkelland, Tubbergen en Wierden bestrijkt) onderdeel uitmaakt van het proces dat moet leiden tot één streekomroep in Twente in 2027: 1Twente.
Nu al werkt Twente FM heel nauw samen met 1Twente, die inmiddels met professionele redacties actief is in Enschede, Hengelo en Almelo. Om ook een professionele redactie te kunnen opzetten in noordoost Twente en West Twente, is extra financiering nodig. Losser is tot nu toe de enige gemeente in noordoost Twente die zich daartoe bereid heeft verklaard. Omdat gesprekken over een bijdrage van €2,95 per inwoner per jaar in Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen tot nu toe niets hebben opgeleverd, wordt nu aangestuurd op een ‘tussenstap’: een incidentele extra jaarlijkse subsidie per gemeente van €25000 voor 2024 en voor 2025.
Zoals gezegd, is de gemeente Losser inmiddels ‘over de brug’. Om in noordoost Twente een volwaardige redactie op te kunnen zetten, is echter ook aanvullende financiering van Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen nodig. Daarmee zou voor noordoost Twente een redactie kunnen worden opgetuigd, die uit minimaal vier professionals bestaat. Eén professionele journalist per gemeente, waarmee onder meer de politieke verslaggeving en het nieuws wat daaruit voortvloeit wordt gegarandeerd. Op die manier kan een belangrijke bijdrage aan de lokale democratie worden geleverd.
Twente FM en 1Twente die samen op weg zijn naar de toekomstige streekomroep voor Twente, zijn begin oktober landelijk uitgeroepen tot de Omroep van het Jaar.
Twente FM en 1Twente kregen onlangs ook het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen, waarmee deze omroepen als enige in Twente voldoen aan de voorwaarden om verder te mogen bouwen aan de streekomroep.
Vrijwilligers, die fungeren als de ogen van de plaatselijke samenleving, zullen een belangrijke rol blijven spelen in de op te zetten streekomroep. Maar journalistieke professionals blijven nodig om in noordoost Twente en West Twente een eigen geluid te blijven laten doorklinken. Dat kan alleen als elke gemeente – zoals Losser nu al doet – daar ook een financieel steentje aan bijdraagt. Gebeurt dat niet, dan belandt Twente FM dit jaar nog in de rode cijfers, moet de redactie worden ontmanteld en kan er enkel nog ‘hobbymatig’ journalistiek worden bedreven. Professionele journalisten die op dit moment voor Twente FM werken, worden dit jaar nog deels en tijdelijk ‘in de benen gehouden’ door externe financiers. Die steun houdt volgend jaar op.
Met twee keer 25.000 euro (voor dit jaar en volgend jaar) zou Twente FM het tot 2026 kunnen ‘uitzingen’. De komende maanden wordt duidelijk hoe de financiering van de streekomroepen er vanaf 2027 uit komt te zien. Dat biedt tijd en ruimte om in 2026 te bespreken hoeveel de gemeenten nog moeten ‘bijpassen’ op de bijdrage van het Rijk. Op 1 januari 2027 worden alle lokale omroeplicenties ingetrokken en wordt één streekomroep voor heel Twente aangewezen. Het uitzendgebied van 1Twente, met redacties in Enschede, Hengelo, Almelo, Noordoost Twente en West Twente, beslaat dan acht van de dertien gemeenten en 450.000 van de in totaal 600.000 inwoners.