Het nieuwe asielzoekerscentrum (azc) aan de Parkweg in Enschede gaat - als het goed is - volgende week open. Om buurtbewoners en andere betrokkenen een beeld te geven van het terrein, geeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dit weekend rondleidingen. Groepen van ongeveer dertig personen krijgen de gelegenheid om het gebouw te bezichtigen en vragen te stellen. Onder de bezoekers bevinden zich gemeenteraadsleden, wijkbewoners en vrijwilligers van de noodopvang.
Tijdens de rondleidingen wordt duidelijk dat er nog veel werk nodig is om het gebouw volledig gereed te krijgen voor de komst van 550 bewoners die nu grotendeels in een noodopvang op de voormalige Vliegbasis Twenthe verblijven. “Dat is nog even hard doorwerken, maar ik heb het volle vertrouwen dat we vrijdag ‘gewoon’ de inwoners kunnen verwelkomen”, vertelt Remko Kootstra van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Het azc aan de Parkweg omvat 94 woonunits en diverse ruimtes voor educatie en recreatie, wat door Kootstra als een 'luxe' gezien wordt. Toch benadrukt wethouder Harmjan Vedder de soberheid van de opvang, ondanks de relatief goede faciliteiten. “Het is geen pretje om hier te wonen. Daarom hebben we geprobeerd om de omstandigheden rondom de faciliteiten beter te maken.” Je kunt hierbij denken aan een bredere stoep en aanpassingen aan de kruising van de Parkweg.
Lees verder onder de afbeelding.
Tijdens de rondleiding zijn ook tal van buurtbewoners aanwezig om een kijkje achter de schermen te krijgen. “We hebben bij ons in de wijk wel veel zorgen over de komst van het azc, maar hoe meer we in gesprek blijven hoe beter dat gaat”, zegt een woordvoerder van de wijkraad Stadsveld.
Mocht het pand op 15 november niet klaar zijn, dan dreigt er een dwangsom voor het COA. Deze boete van 50.000 euro per week kan worden opgelegd als er nog steeds asielzoekers in de noodopvang op het vliegveld verblijven. Die is al maanden illegaal, vanwege vertraging in de bouw van het azc.
Voor sommigen, zoals onderwijzer Harry Reudink, was de rondleiding een kans om een toekomstige werkplek te bekijken. “Het pand op de vliegbasis Twenthe kan eigenlijk niet meer. Ik zit daar in een welkomsthal en het is daar zo rumoerig”, vertelt hij. “Ik zie mijzelf hier wel lesgeven. De lokalen zijn iets intiemer.” Reudink doet dit werk namens M-Pact, dat ook taallessen verzorgen voor vluchtelingen.