Van alle vijftig grootste Nederlandse gemeenten is Hengelo de gemeente die het best scoort op brede welvaart. Dan gaat het om thema's als woonplezier, maar ook om veiligheid en de werk-privébalans. Dit blijkt uit de jaarlijkse Atlas voor gemeenten, die vandaag is gepresenteerd. Almelo staat op plek 17 en Enschede op plek 28.
In de Atlas voor gemeenten worden de vijftig grootste gemeenten van Nederland op vijftig punten met elkaar vergeleken, dit jaar voor de twintigste keer. In deze jubileumeditie van de Atlas voor gemeenten wordt 'brede welvaart' voor het eerst als thema uitgelicht. In het onderzoek is data van de afgelopen twintig jaar gebruikt.
Burgemeester Sander Schelberg zegt maandag namens het college zich te herkennen in 'een mooie score.' "Het is fijn om te lezen dat we goed scoren als het gaat om woonplezier, de balans tussen werk en privéleven en het gevoel van veiligheid." Schelberg zegt dat de score ook past bij de ambitie van de stad om te groeien.
"Alleen zo kunnen we ons hoge welvaartsniveau en de voorzieningen die daarbij horen vasthouden. We zouden nog kunnen stijgen in de ranglijst als ook het onderwerp internationale samenwerking mee wordt gewogen. Want onze centrale ligging in Twente zorgt voor veel regionale en grensoverschrijdende samenwerking. Kortom, we zijn blij met de erkenning en blijven ons inzetten voor een fijne leefomgeving voor onze inwoners!’
Hengelo scoort overigens niet op alle punten even hoog. Als het gaat om de 'meest aantrekkelijkste gemeente om te wonen' dan staat de stad op de 42ste plaats. Dat is een iets betere positie dan in 2023. Hengelo stond toen op plek 45. Volgens de onderzoekers gaan woonaantrekkelijkheid en brede welvaart over het algemeen niet hand in hand. Waar dat mee te maken heeft, is niet precies duidelijk. Als mogelijke verklaring wordt de negatieve samenhang tussen woonaantrekkelijkheid en brede welvaart gegeven.
"Het zou kunnen dat mensen zo graag in de steden met een grote woonaantrekkelijkheid willen wonen, dat ze niet alleen een hoge prijs voor hun woning willen betalen, maar ook bereid zijn in te leveren op andere terreinen, zoals gezondheid en vrije tijd", zeggen de onderzoekers. Daarnaast speelt ook mee dat mensen met een zwakkere sociaaleconomische positie vaak oververtegenwoordigd zijn in de aantrekkelijkste steden.