De gemeente Wierden kan verder met de oprichting van een Sportbedrijf Wierden, met als rechtsvorm een BV. Wethouder Hans ter Keurst omarmde tijdens de raadsvergadering van maandagavond het amendement van NEW, CDA en SGP, waarin gevraagd werd eerst de Sportadviesraad en een Raad van Commissarissen in te richten, en daarna pas de BV. Dit om de invloed van sportverenigingen in de gemeente Wierden in het nieuwe sportbedrijf te borgen.
Deze fracties reageerden vervolgens positief toen Ter Keurst vroeg om dan gelijktijdig met de inrichting van Sportadviesraad en Raad van Commissarissen te starten met de vorming van een BV voor het nieuwe sportbedrijf.
De drie fracties wilden met dit amendement vastleggen dat het sportbedrijf gefaseerd vorm krijgt, met eerst een Sportadviesraad. “NEW vindt de inrichting van de Sportadviesraad belangrijk voor de inwoners. De raad moet een weerspiegeling zijn van zowel onze sportende inwoner als de vrijwilliger, zodat het gehoord worden geborgd is.
"Bij dat participatieproces moeten alle verenigingen en stichtingen van de sportraad betrokken zijn”, benadrukte Emely Meijerink van NEW. “De oprichting van het nieuwe sportbedrijf, met de inrichting van de sportadviesraad en de raad van toezicht heeft een grote impact op de inwoners. Daar krijgt iedereen in de gemeente Wierden mee te maken. Dus niet eerst het oprichten van de BV en pas daarna de Sportadviesraad en de Raad van Commissarissen, maar een andere volgorde.”
Meijerink vond verder dat de mogelijkheden voor extra sportactiviteiten een helder en duidelijk onderdeel van de afspraken van het nieuwe sportbedrijf moeten zijn. Zaken als het overdragen van eigendommen van verenigingen moeten volgens haar nu al geregeld worden, voordat het sportbedrijf is gerealiseerd. De fracties vinden dat, om deze en andere sportzaken goed te regelen, in samenspraak met sportbesturen, stichtingen en verenigingen, eerst de Sportadviesraad en Raad van Commissarissen ingericht moeten worden.
Het amendement kon in eerste instantie niet op steun rekenen van de ChristenUnie. Fractielid Jan Oene Krist noemde het collegevoorstel goed en doordacht. “We zijn hier nu drie jaar mee bezig. Het wordt tijd dat we tot een besluit komen en vooruit gaan kijken.” De zorg van meerdere verenigingen dat zij minder invloed zouden hebben, begreep hij. “Maar de ChristenUnie vindt de medezeggenschap voldoende gewaarborgd. Er is invloed via de Raad van Commissarissen, de Sportadviesraad en ook via de gemeente als aandeelhouder. Dit amendement is niet nodig. Maar als dit extra duidelijkheid schept voor verenigingen, gaan we mee.” Het (aangepaste) amendement werd unaniem aangenomen.
De VVD kwam met een motie met als inzet de volledige financiële controle door de gemeente voordat er wijzigingen werden doorgevoerd in de bestaande sportstructuur, en de waarborg dat de kosten per inwoner op z’n minst stabiel blijven en bij voorkeur dalen. “De financiële risico’s voor de gemeente moeten tot het minimum worden beperkt”, aldus Dianne Harberink-Elferink.
Geen van de andere fracties liep hier warm voor. “De VVD wil voorlopig geen wijziging doorvoeren tot er meer financiële zekerheid is. Wij vinden dat we juist aan de slag moeten en niet moeten wachten. 100 procent zekerheid heb je nooit. Er is voldoende doordacht wat de risico’s zijn”, reageerde Krist.
Wethouder Ter Keurst gaf aan dat er via het nieuwe sportbedrijf in sportzalen evenementen georganiseerd kunnen worden, waardoor er geld genereerd wordt. “We bepalen straks met z’n allen wat we willen zijn, wat daarvoor nodig, en daar krijgt men een budget op. Financiële risico’s proberen we altijd te beperken.”
Harberink kon ‘redelijk leven’ met de beantwoording van de wethouder en de VVD trok de motie in: “Maar we blijven de financiën in de gaten houden.”
Voor het oprichten van Sportbedrijf Wierden BV stelde de raad 135.000 euro beschikbaar, en dat bedrag komt uit de algemene reserve.
Het nieuwe sportbedrijf dient de instanties in Wierden die momenteel te maken hebben met de sport binnen de gemeente, samen te voegen. Veel sportaccommodaties zijn in het verleden opgericht door de Enterse Sportfederatie (ESF) en de Stichting Sportbelangen Wierden (SSW), en dan is er ook nog Stichting de Kolk en de Stichting Accommodaties Wierden Enter (SAWE). Die huidige sportstructuur roept regelmatig vragen op bij sportverenigingen, gemeenteraadsleden, het college en ambtenaren. Die vragen hebben onder andere te maken met wie er verantwoordelijk is voor de financiën, hoe het zit met het eigendom van de accommodaties en hoe de onderlinge communicatie verloopt. Bij de gemeenteraad kwamen eerder signalen binnen dat de communicatie binnen de huidige structuur te wensen overliet. De raad gaf drie jaar geleden het college opdracht om te kijken of de uitvoering van het sportbeleid binnen de huidige sportstructuur wel toekomstbestendig is. Dat onderzoek is, naar tevredenheid van de fracties, uitgevoerd door Tien Organisatieadvies. Daaruit werd de keuze gemaakt voor één op te richten nieuw sportbedrijf voor de hele gemeente Wierden.