De tijd is er rijp voor, vindt D66 in Enschede. Het is zelfs noodzakelijk, zegt fractieleider Gertjan Tillema. En toch bracht hij zijn motie om burgemeester Roelof Bleker verkennende fusiegesprekken te laten voeren in Losser, Haaksbergen en Hengelo dinsdagavond niet in stemming. Het onderwerp ligt te gevoelig. "Emotie overheerst de ratio."
Gertjan Tillema diende zijn motie maandag in het begrotingsdebat van Enschede in. Maar nog voordat de burgemeester op het voorstel kon reageren (de vergadering is dinsdagavond tijdens de eerste spreektermijn van het college hervat) waren de rapen in Losser al gaar.
Terwijl de Enschedese raadsleden aan het vergaderen waren over de begroting, omarmde de gemeenteraad van Losser unaniem een motie waarin wordt uitgesproken dat zij aan haar zelfstandigheid hecht. En onmiddellijk werd er een brandbrief naar de digitale brievenbus van 'grote broer' Enschede gestuurd.
Raadsleden en bestuurders waren dinsdag overdag al bedolven onder reacties uit allerlei hoeken. En mede daarom raadde burgemeester Roelof Bleker ten zeerste af om hem via de D66-motie op verkenningstocht te sturen. Er is volgens hem al sprake van een vruchtbare samenwerking in Twente. "Dit thema aankaarten bij een kopje koffie werkt dan averechts. Het f-woord (fusie, red.) is niet handig in te brengen."
Verbazing alom bij D66, maar ook bij coalitiepartij Burgerbelangen. "Het gaat niet alleen om een fusie", aldus BBE-fractieleider Barry Overink. "Het is gewoon peilen, bij een kop koffie. 'Nee' is ook een antwoord." Gertjan Tillema (D66) ziet een fusie als onvermijdelijke stap om meer een vuist te kunnen maken in Den Haag. Enschede loopt volgens hem, onder meer met woningbouw, hopeloos achter de feiten aan.
Als inmiddels 18e gemeente van Nederland, is de invloed in Den Haag steeds beperkter. "Zouden we samengaan met Haaksbergen en Losser, dan zou die fusiegemeente weer in de top 10 komen te staan. Zou Hengelo daar ook nog bij aansluiten, dan zouden we de vijfde gemeente van het land zijn. En dat maakt wat uit."
Dat de discussie over Twentse fusie gevoelig ligt, dat wist Tillema. Hij mocht van een fractiegenoot dan ook niet het 'T-woord' (Twentestad) uitspreken. In het verleden gingen politici in de hele regio over de vergezichten van Twentestad - en de voorloper Dubbelstad - in spreekwoordelijke zin al rollebollend over de vloer.
Toch was de D66-fractieleider enigszins verbaasd over de felheid van de reacties, nadat hij zijn motie aankondigde. "Emotie voert de boventoon over ratio", zegt Tillema achteraf. Hij vraagt naar zijn weten niets anders dan een gesprek, zonder enige dwang. "Ik hoor heel veel emotie, maar geen inhoudelijke argumenten." Om de goede vrede met de buurgemeenten te bewaren, trok hij zijn motie voorafgaand aan de stemming alsnog in.