De gemeente Hengelo is de beste tegelwipper van Twente. In één jaar tijd zijn er in Hengelo 86.520 tegels gewipt. Van alle middelgrote gemeenten heeft Hengelo landelijk de derde plek behaald. “De overwinning van Hengelo in de Twentse Tegelwipperspoule is een mooie beloning”, zegt wethouder duurzaamheid Claudio Bruggink.
Van de tien deelnemende Twentse gemeenten had Hengelo de meeste gewipte tegels per duizend inwoners. Oldenzaal werd tweede, en de gemeente Losser eindigde op de derde plek. Enschede moet het doen met een achtste plek. Hiermee heeft Hengelo de Gouden Schep gewonnen.
Het NK Tegelwippen wordt elk jaar georganiseerd om mensen te stimuleren hun voor- en achtertuinen te vergroenen. De tegels moeten dan plaatsmaken voor meer groen. Ook wordt aan gemeenten gevraagd om bij grote projecten meer ruimte te geven aan bloemen, planten en bomen. Iedere deelnemer die een tegel uit zijn of haar tuin haalde, kon hier een foto van maken.
In Hengelo konden bewoners de gewipte tegels gratis inleveren bij het milieupark aan de Wegtersweg. Twente Milieu bood bovendien een zogenaamde ‘tegeltaxi’ aan om de gewipte tegels op te halen.
Het verwijderen van tegels en bestrating helpt de stad klimaatbestendiger te maken. Vergroening in de stad moet hitte, droogte en wateroverlast tegengaan. Een van de effecten van hitte is hittestress. Bij extreme hitte is het in de stad vaak veel warmer dan op het platteland, doordat er veel bestrating, pleinen en gebouwen zijn.
Al deze ‘grijze’ constructies houden de warmte vast; dit wordt ook wel het hitte-eilandeffect genoemd. Gebouwen en bestrating absorberen veel zonlicht en houden de warmte vast. Door de bebouwing is er relatief weinig wind. Hierdoor stralen deze constructies de hitte uit tot ver in de nacht.