Verkeer
Stuur appje
Zoek

Proef met extra 'gratis' storten in Enschede stopt: nauwelijks effect op afvaldump

416554 afvaldump Wilco Louwes
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Illegale afvaldump verminderen door meer kilo's gratis storten bij het afvalbrengpunt toe te staan. Het lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het dus ook. Bijna twee jaar nadat het gratis stortquotum is verhoogd van 75 kilo naar 300 kilo per huishouden, blijkt dat de hoeveelheid illegale bijplaatsingen nauwelijks is afgenomen. En dat terwijl het stortquotum als maatregel niet zo gratis is als de naam doet vermoeden.

"We willen er alles aan doen om verrommeling tegen te gaan", staat in het coalitieakkoord van Enschede uit 2022. En dus is het stortquotum voor het wegbrengen van grofafval per 1 januari 2023 fors verhoogd, naar 300 kilo per huishouden per jaar.

Leidt niet tot vermindering

Een kleine twee jaar later maakt het gemeentebestuur de balans op: "De verruiming van het stortquotum leidt niet tot een vermindering van illegale bijplaatsingen", staat in de evaluatie. Dat is een conclusie die op voorhand al wel te voorspellen was.

Het stortquotum (dat bij invoering van diftar in 2017 was afgeschaft) werd in 2018 al ingesteld op 75 kilo per huishouden in de hoop dat het afvaldump zou doen verminderen. De kosten voor het opruimen van gedumpte huisraad en ander afval namen in de jaren erna alleen maar toe.

icon_main_info_white_glyph

Heet hangijzer

Afval is een heet hangijzer in veel Overijsselse gemeenten. Steden worstelen met de inzameling van afval en het tegengaan van illegale afvaldumpingen.

Vorige week stapte nog de Hengelose wethouder Jacqueline Freriksen op. Ze lag onder vuur vanwege de manier waarop Hengelo sinds kort plastic afval (pmd) inzamelt bij hoogbouw. Dat leidt op veel plekken in de stad tot bergen afval.

Het aantal illegale dumpingen is sind de verhoging naar 300 kilo met nog geen tien procent gedaald, terwijl er wel veel meer grofvuil is gebracht en gehaald: bijna 1,8 miljoen kilo, een stijging van ruim een kwart.

Bovendien heeft minder dan de helft (47 procent) van de Enschedeërs in 2023 gebruikgemaakt van het afvalbrengpunt, terwijl bij een voortzetting van de proef alle huishoudens wel moeten meebetalen. Het gaat om 7,30 euro per huishouden. Nu worden de kosten voor het stortquotum - meer dan 600.000 euro per jaar - gedekt uit de algemene spaarpot.

Veel afval

Kort gezegd profiteert een kleine groep flink van het hogere stortquotum, maar helpt het dus niet of nauwelijks in de strijd tegen illegale afvaldumpingen in de stad. Uit een evaluatie blijkt dat de hoeveelheid illegale bijplaatsingen is gedaald van 703.000 kilo naar 638.000 kilo.

Meldpunt diftar jeroen elschot
Lees ook
Enschede haalt hoge afvaldoelen niet (dus wil de gemeente het 'gedrag' van inwoners veranderen)

Het gemeentebestuur adviseert daarom om het stortquotum weer terug te brengen naar 75 kilo. Ook wordt er overwogen om het gratis stortquotum helemaal af te schaffen en dus naar 0 kilogram te brengen. Daar moet de gemeenteraad nog wel over stemmen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.