Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal ligt op schema met bouw van woningen, maar de politiek wil toch versnellen

Tijsniedershof binnentuin 1
De onlangs officieel geopende ‘Tijsniederhof’ in de wijk De Thij is een voorbeeld van een innovatieve, nieuwe woonvorm.
Beeld: Redactie Twente FM

Bouwen, bouwen, bouwen (van woningen) is het devies in Oldenzaal. Zowel bij het bestuur als de politiek. De ambities van het gemeentebestuur zijn groot: 1000 woningen er bij in 2030 en voor de langere termijn moet de stad doorgroeien naar 40.000 inwoners. Wat de politiek betreft mag er daarom nog wel een tandje bij. Middels een breed gedragen motie van de fracties van WG, CDA, VVD en Solidair Oldenzaal werd het college woensdag tijdens de begrotingsbehandeling opgeroepen eenmalig € 200.000,- uit te trekken om aan de slag te gaan met het ‘vinden van oplossingen voor innovaties en creatieve woonvormen’.

Hoewel verantwoordelijk wethouder Murat Yilderim aanvankelijk de boot afhield – ‘We liggen op schema’ – en de fractie van met name de VVD ook aarzelde, schaarde het overgrote deel van de raad zich toch achter de motie, die de bouw van woningen moet versnellen. Dit, nadat Yilderim duidelijk had gemaakt dat er extra capaciteit (expertise, al dan niet extern) nodig is om te kunnen versnellen. Boter bij de vis, dus, en die kwam er ook met de ton uit de algemene reserve.

Niet wiel opnieuw uitvinden

Mede-indiener van de motie Hennie Maartens (CDA) zei in een toelichting op de vraag om extra capaciteit dat Oldenzaal niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden omdat initiatieven en experimenten elders ook als voorbeeld kunnen dienen. “Op diverse plekken in het land zijn en worden innovatieve en creatieve woonvormen mogelijk gemaakt die ook kunnen en mogen afwijken van de traditionele invulling van woonbehoeften.” Om in samenspraak met projectontwikkelaars en woningzoekende inwoners tot snel en doelmatig tot een ‘alles omvattende Oldenzaalse oplossing’ te komen, is er volgens Maartens iemand nodig die zich goed in deze materie verdiept.

Afspraak over maximumprijs?

Als concreet voorbeeld van hoe er kan worden ‘bijgestuurd’ bij het bouwen van woningen naar behoefte, noemde Maartens het maken van afspraken met een projectontwikkelaar over een maximale prijs voor een woning. In de gemeente Dinkelland heeft volgens de CDA’er de wethouder de toezegging gedaan dat er bij nieuwbouwprojecten afspraken worden gemaakt met de ontwikkelaar over het aantal woningen met een maximumprijs van 275.000 euro. Op z’n vraag of hij van wethouder Christenhusz een soortgelijke toezegging kon krijgen, hield deze zich opzichtig op de vlakte.

‘Knarrenhof’ als voorbeeld

Van verschillende kanten werd er tijdens het debat gehint op de ‘Knarrenhof’ als voorbeeld van een innovatieve, nieuwe woonvorm. Onlangs is in Oldenzaal in de wijk De Thij een wooncomplex in de vorm van een hof volgens dit landelijke concept geopend. Het merendeel van de in totaal 22 woningen is gekocht door mensen van (ver) buiten Oldenzaal. Henk Winkelhuis (WG) vroeg zich af of bij een eventueel volgend ‘noaberhofproject’ – waarvoor al plannen bestaan – een meer ‘Oldenzaalse’ invulling kan krijgen. Hij kreeg bijval van Hennie Maartens (CDA), die ook pleitte voor een meer diverse invulling van woningtypes (sociale huur én koop), maar ook bewoners (jong en oud).

‘Laaghangend fruit’

Wethouder Yilderim liet tijdens het debat over het thema wonen weten, dat er al tal van moties, visies en afspraken met partijen als WBO Wonen liggen op basis waarvan de ambities kunnen worden waargemaakt. Volgens hem gebeurt er al heel veel en lopen de verschillende projecten volgens planning. Met een aantal nieuwbouwprojecten die nu nog ‘in de pijplijn’ zitten, zouden naar zijn zeggen al 600 van de beoogde 1000 woningen tot 2030 zijn gerealiseerd. Yilderim pleitte in eerste instantie dan ook voor een pas op de plaats om vervolgens in alle rust verder te kijken. Intussen zou er ook goed gekeken moeten worden naar ‘laaghangend fruit’. Een zin van die strekking kwam – niet toevallig - later terug in de tekst van de aangepaste motie…

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.