Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zorgmanege in Enschede getroffen door faillissement textielrecycler: 'Anderhalf jaar geen geld gehad'

Altkleider verwertung recycling textiel
Beeld: iStock/fermate

In de nasleep van het faillissement van textielrecycler Spronk B.V. zijn meerdere zorgmaneges getroffen. Het Enschedese bedrijf staakte vorige maand na 35 jaar noodgedwongen haar activiteiten als gevolg van de instortende textielmarkt. Tot de opdrachtgevers van Spronk behoorden maneges van Vereniging Paardrijden Gehandicapten Oost, waaronder Manege 't Roessingh.

Het inzamelen van (oud) textiel levert de stichting waar de zorgmanege is ondergebracht een leuk zakcentje op. De club zelf is verantwoordelijk voor de inzamelcontainers op eigen terrein aan de Slagmanweg. Spronk regelde de verspreiding van textielzakken en de daaropvolgende huis-aan-huisinzameling in de wijken. De manage kreeg een vergoeding per ingezamelde kilo.

Problemen op textielmarkt

Maar zo goed als het lange tijd ging in de textielrecycling, zo slecht staat het er nu voor. Onlangs luidde Vereniging Herwinning Textiel de noodklok. De textielrecyclebranche zou op omvallen staan.

De internationale vraag naar tweedehandskleding is sterk gekelderd, onder meer door opkomst van Chinese prijsvechters als Temu. Dat betekent dat recyclingbedrijven hun oplopende voorraden moeilijk kwijt kunnen.

Vergoedingen gemist

En dat heeft ook Manege 't Roessingh gemerkt. "Eerder kregen we een kwartje per kilo ingezameld textiel", aldus manager Caroline Walda. Maar die vergoedingen staan al een tijdje onder druk. Sterker: doordat Spronk al langere tijd moeite had om de betalingsverplichtingen na te komen, was er al even geen geld overgemaakt.

Meldpunt diftar jeroen elschot
Lees ook
Enschede haalt hoge afvaldoelen niet (dus wil de gemeente het 'gedrag' van inwoners veranderen)

"Voor ons gaat het om zo'n anderhalf jaar aan vergoeding die we missen", vertelt Walda. Bij andere maneges in de regio, die bij textielinzameling ook van Spronk afhankelijk waren, gaat het om minder lange periodes. "We hebben er in het begin wat minder opgezeten vanwege drukte."

Openstaande rekeningen en inflatie

Als curator van de in oktober failliet verklaarde textielrecycler is Carl Luttikhuis aangewezen. Hij bevestigt dat de twaalf maneges van VPG-Oost, die gezamenlijk als opdrachtgever fungeerden, tot de schuldeisers behoren.

"Maar zo had Spronk zelf ook debiteuren", aldus Luttikhuis. Derde partijen met openstaande rekeningen dus. "Je kan je voorstellen dat er problemen ontstaan als die betalingen uitblijven en er tegelijkertijd sprake is van lagere vergoedingen op de textielmarkt en stijgende loonkosten door inflatie."

Vaste inkomstenbron

Er is dan ook geen zicht op een doorstart voor Spronk Textielrecycling. De 13 werknemers zijn ontslagen. En naar de niet-betaalde vergoedingen voor het textiel kan Manage 't Roessingh waarschijnlijk fluiten. "Dat is erg vervelend, omdat het een fundamenteel onderdeel is van onze inkomsten", zegt manager Caroline Walda. Het gaat - alle inzamelkosten meegenomen - om duizenden euro's per jaar.

240306 frankenhuis textiel
Lees ook
Twentse textielrecycler weigert ongedragen kleding in te nemen: ‘Ook consument moet gedrag veranderen’

Inmiddels hebben de zorgmaneges binnen VPG-Oost een nieuwe textielrecyclaar gevonden. Daarmee verwacht 't Roessingh op korte termijn weer aan de inzamelplicht in de gemeente Enschede te kunnen voldoen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.