Verschillende pogingen om tijdens de begrotingsbehandeling in Oldenzaal dreigende bezuinigingen af te wenden, dan wel geld vrij te maken voor nieuwe projecten leden schipbreuk. Zo kreeg de PvdA-fractie de handen niet op elkaar voor een noodfonds waarmee verenigingen in de knel kunnen worden geholpen om de eigen broek op te houden. Ook lukte het (net) niet om geld vrij te spelen voor het ooit uiterst ambitieuze plan voor een beweegpark in de wijk De Thij.
Nadat Nick Kramer (PvdA) het bedrag dat hij voor een voorzichtige eerste fase van het ‘Vondelpark’ wilde onttrekken aan de algemene reserve had verlaagd van 100.000 naar 50.000 euro, kwam hij net een stem tekort voor zijn amendement. Ook voor zijn motie om (sport)verenigingen met een noodfonds een steuntje in de rug te bieden mocht een fikse verlaging van het gevraagde bedrag niet baten.
Waar de PvdA nog wel enige steun ondervond, stond de tweemansfractie van Solidair Oldenzaal helemaal alleen in een ultieme poging het stopzetten van de subsidie voor de Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal (SAVO), de Oldenzaalse Turkse Democratische Arbeiders Vereniging (OTDID) en het project Twents Zilver ongedaan te maken. SO wilde zo’n 2,3 miljoen onttrekken aan de vele miljoenen aan ‘klimaatgelden’ die zijn gereserveerd voor onder meer het wijkverbeterplan Glinde-Hooiland en verduurzaming van het stadhuis.
Financieel wethouder Evelien Zinkweg liet weten dat de miljoenen die voor de toekomst zijn gereserveerd niet zomaar naar voren kunnen worden gehaald, omdat de kapitaalslasten van die miljoenen over meerdere jaren worden ‘uitgesmeerd’. De andere fracties stonden weliswaar sympathiek tegenover het amendement van SO, maar zetten wel vraagtekens bij de ‘rekensommetjes’ van fractieleider Rutger Bouwman
Meer succes, intussen, had Maarten van der Waal (D66) met een motie om twee keer 25.000 euro (voor 2025 en 2026) te onttrekken aan de algemene reserves ter ondersteuning van de lokale omroep Twente FM. Met dat geld voorkomt de Oldenzaalse politiek dat de redactie van Twente FM per 1 januari 2025 ontmanteld moet worden. Op weg naar een deels door het Rijk gefinancierde streekomroep 1 Twente in 2027 moet Twente FM (die op dit moment de gemeenten Oldenzaal, Losser, Dinkelland, Tubbergen en Wierden bestrijkt) een professionele redactie opgetuigen. De motie van D66 kreeg de steun van alle raadsfracties, behalve het CDA.