Verkeer
Stuur appje
Zoek

De naam Gerrit Hofstede zal voor altijd verbonden blijven aan Hengelo's oude MTS

241115 gerrit hofstede HENGELO
De voormalige MTS, toen het pand nog in gebruik was als school, bezien vanaf het station. Rechts de officieuze naamgever Gerrit Hofstede.
Beeld: Museum Hengelo

De oude MTS aan het Industrieplein in Hengelo zal binnen afzienbare tijd worden getransformeerd tot een complex met woningen, kantoren en een hotel. Daarom wordt Hengeloërs de kans geboden op zaterdag 23 november nog een keer een blik te werpen in het bijzondere pand. En daarbij dan de verhalen over de bijzondere naamgever te horen.

In de volksmond wordt het pand nog altijd de Hofstede MTS genoemd. Het schoolgebouw is het symbool van de wederopbouw van techniekstad Hengelo. Maar wie was die naamgever eigenlijk? En wat maakt dit gebouw zo bijzonder?

Barend Peter Hofstede

De in 1884 geboren Gerrit Hofstede is de oudste zoon van een gezin met zeven kinderen. Vader Barend Peter is schoolmeester in Hengelo, hoofd van de mulo en de opleiding voor onderwijzers. Hij betekent veel voor de stad. Hofstede senior is onder meer nauw betrokken bij het reilen en zeilen van muziekvereniging Armonia en de bedrijfsschool van Stork, de Wilhelminaschool.

Gerrit Hofstede

Na zijn overlijden in 1927 wordt de straat van zijn school meteen omgedoopt tot B.P. Hofstedestraat. Ook het hart van zoon Gerrit klopt voor het onderwijs, al begint hij op z’n zestiende in de machinefabriek van Stork. Zijn werkgever ziet het zitten in de slimme jongeman. Gerrit mag studeren in Zwitserland en klimt na terugkomst op tot chef van de tekenkamer Turbines bij Stork.

Hoogste baas in Den Haag

Toch gaat hij al snel z'n vader achterna: Gerrit ruilt de Hengelose fabriek in voor een baan als leraar aan de Middelbare Technische Hogeschool in Dordrecht. Hij schopt het tot directeur van de MTS in Haarlem en wordt uiteindelijk de hoogste baas van het nijverheidsonderwijs bij het ministerie van Onderwijs in Den Haag.

Letters stork verhuizen 2 hengelo juni 2022
Lees ook
Beroemde blauwe letters STORK verhuizen naar Hofstede MTS Hengelo

Als inspecteur-generaal beseft Gerrit Hofstede hoe belangrijk goed opgeleid technisch middenkader is, helemaal voor een land dat na de oorlog weer moet worden opgebouwd. De industrie heeft behoefte aan technici die iets méér kunnen. Een nieuw schooltype moet hierin voorzien: de Uitgebreid Technische School (UTS). Deze opleiding zit tussen de LTS en de MTS in.

icon_main_info_white_glyph

Nog één keer binnen kijken

Omdat het pand zeven jaar geleden definitief niet op de gemeentelijke monumentenlijst is geplaatst, hoeft de ontwikkelaar slechts in beperkte mate rekening te houden met de karakteristieke uitstraling; wél blijft de voorgevel met het opvallende mozaïek behouden. Om toch nog een keer binnen te kunnen kijken, is iedereen op zaterdag 23 november tussen 14 en 17 uur welkom. Er zullen enkele foto-exposities zijn en oud-medewerkers delen hun verhalen. De entree is gratis.

Ondertussen wordt uitgekeken naar een fatsoenlijk schoolgebouw waar de hele school gehuisvest kan worden. Het nieuwe gebouw komt op de plek van het emplacement van de Gelders-Overijsselse Lokaal Spoorspoorwegmaatschappij (GOLS). Deze spoorlijn verbond ooit Hengelo met Winterswijk. Gerrit Hofstede zelf mag het startschot geven voor de bouw van zijn school. Op 12 mei 1960 opent de hypermoderne Hofstede UTS in de typische wederopbouwstijl haar deuren.

Hofstede mts woningen hengelo
Lees ook
Betaalbare huurappartementen in voormalige Hofstede MTS

Hengelo heeft alle belang bij zo’n UTS. Er zitten hier veel hightechbedrijven, die vlak na de oorlog zitten te springen op goedopgeleide vakmensen. In 1953 is het zover: de Ir. G. Hofstedeschool opent zijn deuren. Het is de eerste UTS van ons land. De trotse naamgever is uiteraard aanwezig bij de opening. Het blijkt een schot in de roos: de school groeit zo hard dat er zijn dertien ruimtes in de stad nodig zijn om de ruim 300 leerlingen te huisvesten.

Warme hap voor de overblijvers

Het gebouw, ontworpen door architectenbureau Veeze en Twijnstra, kan 500 leerlingen herbergen. Ze krijgen overdag theorie- en praktijkles aan een van de drie afdelingen: bouwkunde, elektrotechniek en werktuigbouw. De jongens - vrouwelijke leerlingen zijn er nog niet - komen grotendeels van buiten Hengelo en gaan tijdens de middagpauze niet naar huis. Ze eten een warme maaltijd in de kantine boven de gymzaal, uitkijkend op het Industrieplein en de spoorlijnen.

icon_main_info_white_glyph

Rijke geschiedenis

De oude MTS, officieel bekend als de Middelbare Technische School, heeft een rijke geschiedenis, die diep verweven is met de stad Hengelo. Sinds de opening in 1960 heeft het gebouw talloze technici opgeleid en diende het als een belangrijk educatief centrum in de regio. Tegenwoordig bruist het gebouw opnieuw van activiteit, maar dan in een andere vorm. Het pand biedt onderdak aan diverse ondernemers, het informatiepunt Hart van Zuid en een creatieve community Labzuid en beschikt over moderne vergaderruimtes. Tot eind 2025 kunnen deze ondernemers nog gebruik maken van de ruimtes, daarna gaat er verbouwd worden. Mogelijk zal een deel van de bedrijven weer terugkeren in het nieuwe gebouw. Voor eenpitters is straks geen plek: daarvoor worden de nieuwe bedrijfsruimtes te groot.

Gerrit Hofstede maakt de start nog mee. Twee jaar na de officiële opening van zijn UTS (die later MTS zal gaan heten) overlijdt hij op 77-jarige leeftijd. De gevelsteen bij de ingang van het gebouw is een blijvende ode aan de onderwijsman in hart en nieren.

  • 241115 mts interieur
    De oude MTS van binnen en van buiten.
    Beeld: museum hengelo
  • 24115 mts hengelo
    De oude MTS van binnen en van buiten.
    Beeld: museum hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.