Menig toeschouwer zal met gefronste wenkbrauwen hebben gekeken naar wat zich vrijdagavond in Enschede afspeelde. Zo’n driehonderd vrouwen met lichtjes als haarband, rok, ketting, riem, cap, bril - je kunt het zo gek niet bedenken of ze waren erbij – liepen een kilometerslange route door de stad. Hardlopend of wandelend. Het doel: geld ophalen voor meisjes in Sri Lanka die slachtoffer worden van seksueel misbruik en uitbuiting. ‘Wat ik zie vind ik heel indrukwekkend.’
Vrijdagavond. De Stadskerk aan de Haaksbergerstraat in Enschede zit vol met vrouwen. Met lichtjes. Knipperend, wit, groen, rood, blauw. De derde editie van de Lume Ladies Light Trail gaat beginnen. Na Bunschoten-Spakenburg en Kampen is het nu de beurt aan de hoofdstad van Twente.
De vrouwen lopen een tocht van tien of vijf kilometer, hardlopend of wandelend, individueel of in groepsverband. Met teamnamen als Sparkle Sisters, Fitbengels en Stralende Sprinters. Voordat ze op pad gaan, wordt bekendgemaakt hoeveel geld alle lopers hebben opgehaald. De teller staat op 31.500 euro. Een gejuich ontsteekt.
Na een warming-up voor de kerk vertrekt de stoet. Onder de wandelaars is Evie. “Ik kom uit de omgeving van Haarlem en doe nu voor de derde keer mee. Het evenement heeft mijn hart gestolen. De verbinding, de lichtjes. We halen geld op en dat is heel mooi, maar voor mij is dat bijna bijzaak geworden.”
Lees verder onder de afbeelding.
Haar enthousiaste verhalen haalden ook haar vriendin Bertina uit Lelystad over naar Enschede te komen. “Ik vind het heel indrukwekkend wat ik zie. Al die vrouwen die voor andere vrouwen in de wereld een steentje willen bijdragen en het licht willen verspreiden. Letterlijk en figuurlijk.”
Saskia uit Hengelo loopt specifiek mee voor het doel. “Ik ben een fanatieke wandelaar en ik kies elk jaar een aantal sponsorwandelingen om aan mee te doen. Dit jaar waren dat de vrouwen in Sri Lanka. Ik ben daar zelf ook geweest. Je kunt je dan voorstellen dat vrouwen in een hachelijke situatie terechtkomen.”
“In Sri Lanka blijven moeders vaak achter met hun kinderen, omdat de vaders een alcoholprobleem hebben of weggaan. Omdat de moeders veel van huis zijn om te werken, zijn de kinderen alleen thuis en extra kwetsbaar. Ze worden zo regelmatig het slachtoffer van andere familieleden of bijvoorbeeld een buurman, omdat ook daar drank en drugs een rol spelen.”
Aan het woord is Jony, organisator van de vorige editie in Kampen. Dit jaar ging ze naar Sri Lanka om te zien waar het sponsorgeld naartoe gaat. Mede-organisator Simone was mee en legt uit. “De opbrengst gaat naar Leads. Die organisatie heeft safehouses geopend, waar kinderen worden beschermd en getraind om voor zichzelf op te komen.” Er is ook een centrum waar slachtoffers therapie krijgen. “En er wordt geleerd aan families hoe ze meisjes moeten opvangen bij wie het mis is gegaan.”
Onderweg leidt de route langs verschillende ingerichte posten. In de Renatakerk worden bijvoorbeeld waxinelichtjes aangestoken, op het Wilminkplein staat een groep kinderen te dansen op muziek en in het Volkspark is bij de vijver een grote lichtgevende tekst ‘Enjoy the light’ opgesteld.
Dat de lichtjestocht wordt opgemerkt, blijkt wel uit het verhaal van de Enschedese Saskia. De vrouwen waarmee ze loopt worden op het Hoedemakersplein aangehouden door een groep die de stad in wil gaan voor een avondje uit. “Ze vroegen waarom er allemaal dames met lampjes liepen.” Toen de wandelaars het hadden uitgelegd werd er ter plekke geld gestort via een QR-code. “Dan drinken we twee biertjes minder en doneren we graag, zeiden ze.”
Lees verder onder de afbeelding.
Dat gesprek levert 35 euro op. “Tegenwoordig zijn biertjes niet meer zo goedkoop”, merkt Saskia grappend op. Ze is blij dat de actie door voorbijgangers wordt gezien. “Ik doe mee om met elkaar een statement te maken en iets moois te laten zien in een wereld waar genoeg ellende is.”
Het initiatief voor de voorlopig eenmalige actie komt van de Enschedese Hanna Cnossen (44). “Ik volg Lume al een tijdje, de organisatie achter de run. Vorig jaar heb ik met een groep meegedaan in Kampen. Tijdens de loop vroegen we ons al af of het iets voor Enschede zou zijn. Aan het einde kwam iemand vanuit de organisatie ook met die vraag. Uiteindelijk hebben we acht vrouwen bereid gevonden om het in onze eigen stad op poten te zetten.”
Wat Cnossen betreft is het doel bereikt. “We wilden licht brengen in Enschede en in Sri Lanka. Ik heb vrouwen gehoord die speciaal zijn gaan trainen voor de vijf kilometer, die zijn letterlijk in beweging gezet. En er zijn nieuwe contacten gemaakt, wie weet gaan die vrouwen nu samen hardlopen of wandelen. Of gaan mensen volgend jaar in een andere stad meedoen, verdiepen ze zich meer in wat mensen in andere landen nodig hebben.”