Het ziet er naar uit dat er nu ‘tempo’ kan worden gemaakt met de plannen voor het verduurzamen en toekomstbestendig maken van het stadhuis in Oldenzaal. Tijdens het Politiek Forum bleek dat er bij de politiek inmiddels geen zwaarwegende bezwaren meer bestaan tegen het nu voorliggende voorkeursscenario en de kosten die daarmee zijn gemoeid (16.1 miljoen). Maar de fracties houden wel angstvallig de vinger aan de pols. De kosten voor een ‘stijlvol, maar sober’ stadhuis mogen beslist niet uit de klauw lopen.
Na ruim een jaar van (deels besloten) gedachtenuitwisselingen tussen politiek en bestuur ligt er inmiddels een scenario voor een toekomstbestendig stadhuis, dat door een ruime meerderheid van de raad wordt onderschreven. Dat komt - in het kort – neer op een klein, duurzaam stadhuis met toekomstbestendige flexibele werkplekken. Een deel van het huidige stadhuis wordt afgestoten en krijgt een andere bestemming (mogelijk een stadshotel). Het Sociaal Plein, nu nog ondergebracht in het stadhuis, verhuist in dit scenario naar de nabijgelegen voormalige bibliotheek.
Aan de plannen voor vernieuwbouw van het stadhuis ligt de noodzaak van een investering in de verduurzaming van het uit 1967 daterende gebouw ten grondslag. Die investering is volgens het college ‘onvermijdelijk en urgent’. Over nut en noodzaak van die investering bestaat in de politiek overigens ook brede consensus. Specifiek voor die noodzakelijke verduurzaming van het stadhuis is een subsidie van ruim 900.000 binnengehaald. Daar is wel de voorwaarde aan gekoppeld dat dit geld binnen 3 jaar moet worden aangewend. Dat is een harde eis, zo klinkt het in ambtelijke kring.
Voor burgemeester Patrick Welman aanleiding om tijdens het Politiek Forum nog eens te benadrukken dat er tempo gemaakt moet worden bij het uitwerken van de plannen voor het stadhuis. De portefeuillehouder van dit politiek gevoelige dossier moest zich wel de blaren op de tong praten om de verschillende fracties te overtuigen dat ze in dit proces niet worden ‘voorbij gelopen’. Zo is er de vrees voor een ‘salami-tactiek’ van het college waarmee besluiten over afzonderlijke stappen in het plan onomkeerbaar worden.
Burgemeester Welman bezwoer meerdere malen, dat de raad bij elke stap in het proces betrokken zal worden. Bovendien dat geprobeerd zal worden ook de inwoners van Oldenzaal zoveel mogelijk te betrekken bij de ‘invulling’ van het nieuwe stadhuis. De suggestie van Maarten van der Waal (D66) om hiervan een onderwerp voor het Participatieplatform te maken, nam hij graag over. Het pleidooi van Van der Waal voor een ‘stijlvol en sober’ stadhuis werd door de burgemeester ook onderschreven. “Stijlvol en sober hoort bij de cultuur van onze stad.”
De eerste stap die de gemeenteraad nu moet nemen is het beschikbaar stellen van het krediet 500.000 euro. Daarmee kan gemeente (met externe hulp) onderzoeken uit (laten) voeren en een programma van eisen opstellen om te komen tot een voorlopig ontwerp. Tot en met januari 2025 gaat de gemeente aan de slag met het opstellen van een programma van eisen voor het nieuwe werkplekkenconcept. De verwachting is dat op basis van de uitkomsten hiervan in het tweede kwartaal van 2025 een voorlopig ontwerp aan de raad kan worden voorgelegd.