Bonke & Zn. is al honderd jaar een vertrouwd begrip in de schilderwereld van Enschede. Een eeuw gelden voerde het bedrijf zijn eerste opdracht uit, en inmiddels, vier generaties later, is het nog altijd actief.
Het verhaal van Bonke & Zn. begint in 1924, aan de Blekerstraat in Enschede, waar oprichter Bonke Sr. zijn eerste streken met de schilderskwast maakt. Het bedrijf groeit gestaag, eerst met zijn zoon en later met een partner daarbij. In 1978 versterken zoons Henk en Bert Bonke het team. In 2004 verhuist de schildersfamilie naar hun huidige locatie aan de Twekkeler Es 41. Anno nu heeft het familiebedrijf niet alleen in Enschede, maar door heel het land werknemers aan het werk.
Het schildersbedrijf begon als eenmanszaak. Bonke senior werd verliefd op een Enschedese vrouw, verhuisde naar de stad en startte zijn bedrijf – toen nog - in eigen huis. "Hij woonde in Ootmarsum en had duizend gulden op zak. Hij is met dat geld een schildersbedrijf in Enschede begonnen", vertelt kleinzoon Henk Bonke. "Hij wou eigenlijk architect worden, maar kreeg al vrij snel door dat het er niet inzat."
Lees verder onder de afbeelding.
Binnen mum van tijd schildert hij verschillende woningen in de Blekerstraat. Het werk stroomt binnen, en binnen enkele jaren breidt het team uit met meerdere medewerkers. Inmiddels heeft het bedrijf zestig werknemers in dienst.
De opa van Henk Bonke zag in de jaren na de oorlog een enorme toename van zijn schilderswerk in Enschede. "In de oorlog is Enschede slachtoffer geworden van bombardementen. Bij de opbouw van de stad is gekeken naar bedrijven uit de buurt, dan kwam je al vrij snel bij ons terecht."
De Grote Kerk op de Oude Markt, het oude pand van de V&D, het stadhuis en de Universiteit Twente. Het is zomaar een greep Enschedese gebouwen die een lik verf kregen van de schildersfamilie. “Ik kan niet door de stad lopen zonder tegen mijn vrouw te zeggen: dat heb ik geschilderd. Soms wordt ze er gek van”, vertelt Henk Bonke lachend.
De familie Bonke stond aan de voet van de Hengelose schildersvakschool. De school maakt leerlingen wegwijs binnen de schilderswereld. "Momenteel krijgen we veel stagiairs van de opleiding. We proberen die op te leiden en hopen dat ze het zo leuk vinden dat ze bij ons blijven plakken."
Lees verder onder de afbeelding.
Het einde is voor het Enschedese bedrijf nog lang niet in zicht, want ook de nieuwe generatie heeft de kwast opgepakt. “Mijn zoon werkt nu al een aantal jaren mee”, vertelt eigenaar Henk Bonke – die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Al heeft hij daar niet echt een boodschap aan. “In onze wereld bestaat er eigenlijk geen pensioen. Je blijft altijd betrokken en helpt waar nodig.”
Het 'eindeloos' doorgaan is binnen de familie geen vreemde gewaarwording. "Ook onze opa bleef lang doorwerken. Hij was tegen het einde van zijn leven nog altijd met een bezem in de werkplaats te vinden."