Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

‘Noabers’ springen in de bres voor bewoners van mogelijke locatie munitieopslag Dinkelland

Munitieopslag spandoek
Beeld: Redactie Twente FM

Nu er inmiddels zes potentiële locaties zijn afgevallen, is de kans toegenomen dat Defensie kiest voor de gemeente Dinkelland als plek voor een grootschalige munitieopslag. Voor een groot aantal verontruste ‘noabers’, woonachtig in Rossum, Weerselo, Agelo, Ootmarsum, Oldenzaal en Reutum, om het in een brief aan het Ministerie van Defensie, de Tweede Kamer en de vaste kamercommissie Defensie op te nemen voor de 29 huishoudens die onteigening boven het hoofd hangt. “Wij staan op voor het behoud van onze hechte leefgemeenschap.”

In de brief komen de ‘noabers’ (boeren en burgers), woonachtig de zogenaamde C-zone van het gebied van zo’n 88 hectare tussen Rossum, Weerselo en Agelo. op voor de bewoners die ‘hun huis uit moeten en hun gronden moeten afstaan’ als de munitieopslag er komt. Voor de mensen die kunnen blijven, rest er volgens de briefschrijvers een gebied met een ‘uiteen getrokken gemeenschap waar de leefbaarheid volledig ontwricht zal zijn’.

Begrip én onbegrip

In de brief wordt cynisch gesproken over een ‘top 3 notering’ voor Dinkelland nu er nog 3 locaties zijn overgebleven, die kunnen worden aangewezen als munitieopslag. Behalve Dinkelland zijn dat Staphorst en Biddinghuizen. De ‘noabers’ zeggen te begrijpen dat Defensie zich moet voorbereiden op mogelijke oorlogsdreiging, maar niet dat daarvoor 29 huishoudens moeten vertrekken en dat zelfs enkele eeuwenoude erven moeten verdwijnen uit een gebied waarin ook nog 6 Natura 2000-gebieden zijn gelegen.

Woon-zorginstelling bedreigd

In de brief wordt er verder op gewezen dat ook de recentelijk nog uitgebreide woon-zorginstelling Amanshoeve in het voortbestaan wordt bedreigd, dat gedeelten van de dorpen Rossum en Weerselo binnen de 1900 meter veiligheidszone liggen waardoor verdere woningbouw bemoeilijkt wordt, en dat het gemeentebestuur en de gemeenteraad van Dinkelland zich unaniem hebben uitgesproken tegen een grootschalig munitiedepot.

Audiofragment
Noabers tegen komst munitiedepot Dinkelland | Benny Scholte Lubberink
Het Ministerie van Defensie, Tweede Kamer en de vaste Kamercommissie Defensie heeft een mail ontvangen van de buurtbewoners munitieopslag

Beroep op de WOO

Benny Scholte Lubberink is één van de ‘noabers’ die de brief aan Defensie en de Tweede Kamer heeft ondertekend. In de ochtenshow Twente wordt wakker van Twente FM vertelt hij dat hij zich al langer verzet tegen de komst van een munitieopslag. Zo heeft hij in augustus een beroep gedaan op de WOO (Wet Open Overheid) om inzage te krijgen in alle dossierstukken met betrekking tot selectiecriteria voor de munitieopslag.

Defensie wijkt af van criteria

Nadat de termijn voor beantwoording al lang was overschreden, kreeg Scholte Lubberink op 7 november alsnog antwoord, maar bleek het dossier nog altijd niet compleet. Het is naar zijn zeggen ‘heel bijzonder’ dat Defensie afwijkt van de eigen selectiecreteria bij het aanwijzen van locaties voor een munitieopslag. “Volgens die criteria mag er binnen de zone van 1900 meter geen bebouwde kom liggen. Met Rossum en Weerselo is dat op deze locatie wel het geval.”

‘Praatje voor de bühne’

Tijdens de informatieavond van Defensie op 12 september in Weerselo, waar zo’n 400 mensen aanwezig waren, stelde Scholte Lubberink hier ook al vragen over. “Daar werden heel veel vragen gesteld, maar nauwelijks vragen beantwoord.” ‘Een praatje voor de bühne’ noemt hij het verhaal dat de twee mensen van Defensie daar hielden. “Als je dan zo’n grote informatieavond organiseert, geef dan ook antwoord op terechte vragen.”

Naar voorzieningenrechter

Intussen geeft Scholte Lubberink z’n strijd om inzage te krijgen in alle dossierstukken niet op. Zo wendt hij zich nu tot de voorzieningenrechter in Zwolle om de druk op Defensie op te voeren de stukken alsnog vrij te geven. “Het gaat er om dat je niet in de machinekamer van Defensie kunt kijken als je dossierstukken niet krijgt. Er moeten bijvoorbeeld rapporten zijn van onderzoeksbureau Antea. Daar ga ik in Zwolle wel heel specifiek om vragen.”

Op agenda van de politiek

Om de kwestie ook in politiek Den Haag op de agenda te houden, is een afschrift van de brief aan Defensie ook naar de Tweede Kamer en de vaste kamercommissie Defensie gestuurd. Scholte Lubberink: “Toen de vaste kamercommissie in juni over deze kwestie sprak, is al duidelijk naar voren gekomen dat de Amanshoeve door een besluit over een munitieopslag zou worden getroffen. Je ziet dus dat het in de politieke discussie wel degelijk een rol speelt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.