Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese Leah is drievoudig Europees kampioen en bracht Jiu-Jitsu terug naar Twente: 'We zijn er echt door gepakt'

Ze is erdoor ‘gepakt’ en traint ook anderen in zelfverdedigingssport Jiu-Jitsu. De Enschedese Leah Grovell start vijf jaar geleden zelfs een school die zich er speciaal op richt. Het betekent de terugkeer van die Japanse vechtkunst in Twente. Dat ze de sport zelf beheerst, bewijst ze afgelopen oktober. Dan wordt Grovell voor de derde keer Europees kampioen.

Terwijl in de ene hoek twee kinderen sparren en tegenover hen volwassenen over de grond rollen, geeft Grovell aanwijzingen. Ze is trainer in haar eigen school ‘Apex Jiu-Jitsu’ in Enschede.

Het leren verdedigen is één van de redenen dat de kampioene voor de sport koos. “Door het trainen voel ik me echt een zelfverzekerder persoon en veiliger op straat”, legt ze uit. “Ik weet dat ik voorbereid ben op situaties.” Daarnaast besloot ze voor Jiu-Jitsu te gaan omdat het tegelijkertijd ook stoeien is. “Ik hou daar gewoon van. Ik denk dat het een menselijk iets is.”

Eigen school

Terug naar afgelopen decennium. Twente heeft wel vechtsportscholen, maar de optie om Jiu-Jitsu te beoefenen wordt door Grovell gemist. In 2019 opent ze er daarom zelf een, samen met haar broer. “We hadden al een hechte groep in Twente en daar is dit uit gegroeid”, vertelt de oprichtster. “Mijn broer en ik stoeien al vanaf dag één. Nu trainen, wonen en werken we samen. We zijn echt gepakt door de sport.”

Zo’n permanente sparringpartner heb je nodig om de verdieping in de sport mee te vinden, zegt Grovell. Haar broer had wel ervaring met Jiu-Jitsu, maar was afgehaakt. “Ik wilde een trainingspartner die er altijd zou zijn en toen heb ik hem overgehaald om weer te starten.”

Zelf doen

In andere landen leeft de Japanse zelfverdedigingskunst een stuk meer dan in Nederland. “Daarbuiten zijn er bonden en kan er gesponsord worden”, legt ze uit. “Hier doen we het allemaal zelf. Dat is lastig, maar het geeft extra waarde.”

“Het hangt samen, als een soort yin-yang”

Ondanks die hindernissen weet Grovell in oktober een knappe prestatie neer te zetten tijdens Europese kampioenschappen. Ze is de enige Nederlandse zwarte band die met een gouden medaille naar huis gaat. “Een beter gevoel is er eigenlijk niet.”

Samenhang

Volgens de trainer is Jiu-Jitsu een fijne sport om mee te beginnen. “Je bent bezig met weerbaarheid en je bewegingspatronen”, legt ze uit. “Je leert voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven. En ik denk dat als je het mentaal niet kan, het fysiek ook niet lukt. Het hangt samen, als een soort yin-yang.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.