Henny Boevink, zoon van oud-conciërge Bertus Boevink, was letterlijk kind aan huis in de oude MTS achter het station in Hengelo. In zijn tienerjaren woonde het gezin in de gelijktijdig met de school gebouwde dienstwoning achter de school, waardoor de Boevinks bepaalde privileges hadden. Privileges waar Henny wel eens misbruik van maakte: "Er bleven 's avonds wel eens brommers achter in de fietsenkelder. Ik heb wel eens een stukje gereden op een Kreidler. Een klein rondje, want m'n vader mocht nadien natuurlijk die uitlaatgassen niet ruiken."
Boevink is te gast bij 1Twente om te vertellen over de rol die de school in zijn jeugd speelde. De school, die zaterdagmiddag nog één keer de deuren opent voor geïnteresseerden uit de wijde omgeving, want de MTS had een regiofunctie, vertelt de inmiddels 68-jarige Hengeloër: "Het was een technische school, die voor de hele regio van belang was. Er was namelijk een schreeuwend tekort aan vakmensen in de jaren na de oorlog."
De credits voor de bouw van de school gaan grotendeels naar Gerrit Hofstede (1884-1962). Deze geboren Hengeloër schopte het tot hoogste baas van het nijverheidsonderwijs bij het ministerie van Onderwijs in Den Haag. Hofstede zag in hoe belangrijk goed opgeleide mensen waren in de jaren na de oorlog. Een nieuw schooltype moest voorzien in technici die net iets méér konden, dan waar de LTS ze toe opleidde. Dat werd de Uitgebreid Technische School (UTS). In 1953 opent de Ir. G. Hofstedeschool, de eerste UTS van het land, zijn deuren. De school zit dan nog verspreid over dertien plekken in de stad. Pas in 1960 is de bouw van de nieuwe school voltooid. Later werd het een MTS.
Bertus Boevink ging er in 1962 of 1963 aan de slag. Henny: "Eind jaren vijftig woonden mijn ouders enkele jaren in Australië. Mijn vader, die daarvoor in verschillende Twentse textielfabrieken had gewerkt, had er al familie wonen en wilde daar ook zijn geluk zoeken. Ik was 1 toen we emigreerden en ondanks dat ik er maar een paar jaar heb gewoond, voelt het nog altijd als thuis. Ik ben er later nog regelmatig terug geweest."
Voor Bertus en Diny bleef het bij die ene keer. Bertus vond z'n draai als conciërge in de nieuwe school. Zijn echtgenote en de kinderen Wim, Henny, John en Marijke voelden zich ook al snel thuis in dienstwoning, die ze in 1965 betrokken. Later volgden er nog drie kinderen: Eddy, Bert en Marc. Henny assisteerde zijn vader in die jaren vaak als 'hulpconciërge': "Ik kende alle sleutels aan de bos van m'n vader, omdat ik regelmatig 's avonds naar binnen moest, als er weer eens iemand de lampen had laten branden."
Lees verder onder de afbeelding.
De relatief lange Hengeloër kwam er ook in aanraking met de sport, die hem z'n hele leven bleef boeien: "Ik zag regelmatig het schoolteam volleyballen in de grote gymzaal. Op dat moment voetbalde ik, maar het volleybal sprak mij wel aan. Ik mocht meedoen, omdat m'n vader daar werkte. En zo ben ik het volleybal ingerold."
Uiteindelijk werd MTSH een clubteam en tegenwoordig komt het onder de naam Webton uit op het een na hoogste niveau landelijk, de Topdivisie. Zelf volleybalde Boevink ook op hoog niveau. Tegenwoordig geeft hij training aan heren 2 van Harambee in Enschede. Dat was allemaal hobby: hij werkte 37 jaar als journalist voor de regionale kranten.
Lees verder onder de afbeelding.
Bertus Boevink was conciërge van de MTS tot hij op 10 juni 1975 plotseling overleed aan een hartaanval. Hij was nog maar 56. Henny was 19. Het gezin mocht daarna wel blijven wonen in de dienstwoning aan de Parallelweg L.S.. "Dankzij de toenmalige directeur. Die was gelukkig coulant. Later is m'n moeder met de jongste kinderen verhuisd naar de Jan Luikenstraat in Groot Driene."
Op zaterdag 23 november tussen 14 en 17 uur is iedereen welkom in het gebouw om nog één keer rond te kijken, voordat er na volgend jaar grootschalig verbouwd gaat worden. Er zullen enkele foto-exposities zijn en oud-medewerkers delen hun verhalen. De entree is gratis. Tot in elk geval eind volgend jaar biedt het pand nog onderdak aan diverse ondernemers, het informatiepunt Hart van Zuid, de organisatie van de FBK Games en de creatieve community Labzuid. Vertegenwoordigers daarvan zullen ook aanwezig zijn.