Van oorsprong is Bertjan Nijhuis geen schrijver. Des te verbaasder is hij over alle positieve reacties die hij krijgt op zijn dichtbundel ‘Opkrabbeln’. Hij schrijft over verlies en tegenslagen in zijn leven. En dat doet hij op een bijzondere manier: in het Twents.
Eén van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven van Nijhuis is het overlijden van zijn vader. Hij is dan slechts negen jaar. “Je weet niet precies wat er gebeurt, maar die impact is heel groot”, vertelt de schrijver. “Ik kwam er pas heel laat achter dat je zo lang met een stuk verdriet onder je arm kunt lopen.”
Ondanks dat ‘Opkrabbeln’ het eerste werk is dat Nijhuis uitbrengt, is dit niet de eerste keer dat hij schrijft. De dichter is al jarenlang actief met de taal, al waren dat vroeger voornamelijk reportages en zakelijke teksten. Tijdens een therapiesessie wordt tegen Nijhuis gezegd dat hij moet zoeken naar een manier om weer aan de slag te gaan.
Vanuit daar besluit hij zijn hart te luchten door zijn woorden op papier te zetten. In een kort halfjaar heeft de dichter al ruim honderdvijftig pagina’s vol. “Dat waren nog geen gedichten”, zegt Nijhuis. “Die stukken gingen voornamelijk over de angsten die ik had. Het was een uitlaatklep, een soort dagboek.” Het werkt: de Rijssenaar ontdekt dat hij het schrijven heel leuk vindt.
Toch duurt het even voordat Nijhuis daadwerkelijk aan zijn bundel begint. Het idee van een heel boek is te groot, waardoor hij blokkeert. “Tot iemand tegen me zei dat ik ook kleine hoofdstukken kon maken”, vertelt de dichter. “De meest geniale oplossing ligt natuurlijk om de hoek.”
Zodra hij begint met schrijven, blijkt hij zijn gevoelens in het Twents te verwoorden. “Het was een emotie-moment,” zegt Nijhuis. “Ik was verdrietig en ineens kwam het er in het plat uit.”
Inmiddels heeft de dichter al bijna tweehonderd van zijn bundels verkocht. “Ik had twintig jaar de wens om de boodschap te brengen”, zegt hij. Als Nijhuis online deelt dat zijn boek uitgebracht is, krijgt hij tal van positieve reacties. Het verbaast hem. “Hoe het uit zou pakken, wist ik niet. Je krijgt pas inzicht als iemand reageert.”
Eén van de personen die reageert, is een therapeut. “Die kocht de bundel en kaartte het twee dagen later aan bij de Sociale Academie Utrecht bij de rouw- en verliesliteratuur. Dat had impact.”
De bundel Opkrabbeln is te bestellen via een mail aan Bertjan Nijhuis, te bereiken op [email protected]