Almelose bedrijven nodigen basisschoolleerlingen al jaren uit om kennis te komen maken met technische beroepen. De krapte op de arbeidsmarkt schreeuwt immers om jong talent uit het beroepsonderwijs. De Week van de Techniek zit er inmiddels op, maar de bezoeken gaan gewoon door: “Kom erbij!”
Dat roept Jordy. Een bevlogen CNC-specialist bij de Almelose producent Herikon van technische kunststoffen. Hij vraagt een leerling uit groep 8 van OBS De Bonkelaar of de jongen zelf een machine wil bedienen waarmee kunststof mallen woorden gefreesd. De rest van de klas kijkt geboeid toe.
”Dit is één van de vele Almelose bedrijven die al jaren meedoet aan de Week van de Techniek”, vertelt projectleider Annemarie Heuvel ondertussen. Almelo heeft een grote maakindustrie met hele mooie bedrijven. En bij die bedrijven vinden ze het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd zien wat er allemaal te koop is op de arbeidsmarkt om over een paar jaar weloverwogen een studierichting te kiezen.”
De directeur zelf ontvangt het kroost in de kantine en vertelt wat ze hier zoal doen. Glaasker houdt een zwarte autobumper omhoog en vraagt of er iemand is met een vader die in een Porsche rijdt. Heel voorzichtig gaat er een vingertje omhoog. ”Dan kan de bumper van je vaders auto zomaar hier zijn gemaakt.”
Beneden in hal geeft Glaasker aan dat hij ieder jaar weer uitkijkt naar deze bezoekjes. ”Omdat het ook gewoon heel leuk is om te doen. We laten de kinderen zelf kunststof modelletje gieten en dat is altijd weer een belevenis, voor zowel de leerlingen als voor onszelf.” En natuurlijk hopen ze dat de indrukken in zo’n Week van de Techniek bijdragen aan de keuze voor een beroepsopleiding. ”Hier zien ze op jonge leeftijd wat werken in de techniek allemaal heeft te bieden. En dat is veel.”
Eerder al opende Baas Metaal de Week van de Techniek met de ontvangst van groep 8 van de Almelose St. Egbertusschool. Bij Baas metaal doen ze al jaren mee aan de projectweek. ”Omdat het belangrijk is om kinderen bekend te maken met de mogelijkheden in de techniek als ze straks moeten kiezen”, geeft ook directeur Leonard Baas aan. ”Hier kunnen ze zien dat je in metaal ook hele creatieve banen kunt vinden.”
Het verhaal van Paul Hillins geeft exact het nut aan van dit soort uitjes met de hele klas. De 53-jarige lasser wilde als kind liever iets met z’n handen doen, maar moest naar de MAVO. ”Dat was niks voor mij. Vroeger werd er voor je gekozen en dat ging niet altijd goed. Mijn moeder had dat snel in de gaten en heeft me van de MAVO gehaald omdat ze zag dat haar kind daar niet gelukkige van werd. Ik mocht naar de LTS.”
Voor Paul ging een wereld open en dat herinnert hij zich als de dag van gisteren. ”Je kon kiezen uit verschillende richtingen, zoals installatietechniek, het bakkersvak, fijn-metaal en elektrotechniek. Het heeft bepaald dat ik nu lasser ben in een mooi bedrijf en ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga. Het is dus heel goed dat ze met de hele klas bedrijven bezoeken en jongens én meisjes kunnen ontdekken wat ze nou echt leuk vinden. Als je niet weet wat er te koop is, kun je er op school ook niet voor kiezen.”