Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kleine zorgverleners ongerust over verandering zorgbeleid Hengelo: 'Vrees dat cliënt de dupe wordt'

402010 ouderenzorg pix
Beeld: Pixabay

Zeventig kleinere zorgaanbieders maken zich zorgen over het anders inrichten van de maatschappelijke ondersteuning in Hengelo vanaf volgend jaar, zoals welzijnswerk, begeleiding, dagbesteding en jeugdhulp. Deze zorg wordt straks niet meer verleend door 300 zorgaanbieders, maar door slechts zeven aanbieders die een nieuw samenwerkingsverband vormen. De zorgprofessionals zijn bang dat hun cliënten straks de dupe worden en niet meer de juiste specialistische zorg krijgen.

Het gevolg van de nieuwe opzet is dat een groot aantal mensen met een zorgindicatie straks ondersteuning krijgt van een andere zorgaanbieder. Volgens de gemeente gaat het om twintig procent van het totaal aantal mensen dat nu ondersteuning krijgt. Maar dat niet alleen: vooral in de wijken moeten mensen straks hun sociale basis vinden. Als het nodig is, kunnen zij wel extra basisondersteuning krijgen. Maatwerkondersteuning blijft daarnaast mogelijk als andere vormen van ondersteuning niet voldoende zijn.

Door maatschappelijke ondersteuning zelf, laagdrempelig en dichtbij de inwoner aan te bieden, denkt de gemeente dat problemen voorkomen worden en er minder specialistische ondersteuning nodig is. Volgens het Hengelose college zijn veranderingen in de zorg noodzakelijk om de begroting de komende jaren sluitend te houden. De gemeente krijgt minder geld van het rijk, terwijl de uitgaven voor maatschappelijke ondersteuning oploopt. Oppositiepartijen zoals Lokaal Hengelo, Pro Hengelo en de SP spraken twee jaar geleden van een verkapte bezuinigingsmaatregel.

Cliënten de dupe

De kleine zorgverleners en éénpitters vrezen dat in de nieuwe Hengelose aanpak straks geen ruimte meer is voor kleinere en specialistische zorgaanbieders. De grootste angst is dat vooral kwetsbare cliënten daarvan de dupe worden, zeker als die straks minder maatwerkondersteuning krijgen of alleen nog op basisondersteuning kunnen rekenen. Er wordt ook gewezen op een mogelijke escalatie bij specifieke doelgroepen door de overgang en dat dit op termijn juist voor grotere problemen gaat zorgen in de wijken, bijvoorbeeld door jongeren die tussen de wal en het schip vallen.

240919 freriksen zorg 1 TWENTE
Lees ook
Van 300 naar 7 zorgaanbieders: Hengelo gaat de basisondersteuning anders vormgeven

De kleinere zorgaanbieders en eenpitters kwamen dinsdagavond in Hengelo bijeen om hun zorgen te uiten en om vooral ook om met elkaar in gesprek te gaan. "De gemeente denkt vanuit een systeem en niet vanuit de client", was één van de geluiden. Eén ambulant begeleider had zelfs haar cliënten meegenomen.

“Met activiteiten als wandelen problemen oplossen? Dit is een dikke vinger naar de zorgprofessional!”

Vanuit de zaal was ook kritiek op PvdA-wethouder Marie-José Luttikholt. De wethouder legde de veranderingen afgelopen vrijdag uit in het plat in het Twents Kwartearken bij 1Twente. Er werd onder meer gezegd dat mensen straks de ondersteuning in de wijk moeten zoeken en dat mensen elkaar weer moeten helpen. Die uitlating werd door één van de aanwezigen gezien al een dikke vinger naar de zorgprofessional. "Alsof je straks met activiteiten als wandelen problemen oplost."

Onderaannemers

Kritiek was er ook richting Wijkracht. Deze stichting zegt gesproken te hebben met alle kleinere partijen die nu zorg aanbieden en dat hen de kans is gegeven om in te tekenen als zogenaamde onderaannemer. Dit zei Cevdet Örnek, directeur-bestuurder van Stichting Wijkracht, in september nog in het programma Hengeloos Peil. "Niet iedereen wenste daarvan gebruik te maken. Ik ken de afwegingen niet, maar dat is hun goed recht", zei Örnek.

Een aantal aanwezige zorgverleners laat weten niet benaderd te zijn om in te schrijven als zogenaamde onderaannemer. Er worden zelfs vraagtekens gezet bij de gang van zaken en op welke basis onderaannemers zijn gekozen die straks wel zorg mogen verlenen.

“We willen een dialoog met de gemeente, daar is nu geen sprake van.”

Doel van de zorgprofessionals en de eerste bijeenkomst in Hengelo is samen optrekken en een vuist maken, maar ook om elkaar tot steun te zijn en te laten zien dat een eenpitter in de zorg er niet alleen voor staat. De zeventig ondernemers willen daarnaast ook een opening forceren bij de gemeente Hengelo en het gesprek aangaan. De ervaring die de ondernemers nu hebben, is dat er van een dialoog met de gemeente geen sprake is. "Het is nu vooral een monoloog."

Twents kwartearken #179
Lees ook
Wethouder legt in Twents uit hoe Hengelose ondersteuning verandert | Twents Kwartearken #179

"We hechten ook veel waarde aan de keuzevrijheid van onze cliënten en zouden graag onderzoeken hoe we binnen het nieuwe model samen kunnen waarborgen dat cliënten toegang blijven houden tot zorg die aansluit bij hun specifieke zorgvraag", is ook te lezen in een statement op een speciale website hartuithengelo.nl.

Dinsdag was ook een advocatenkantoor van de partij. Die wil ondernemers juridisch bijstaan. Ook vertegenwoordigers van Lokaal Hengelo en de SP waren aanwezig om de zorgen aan te horen van de zorgondernemers.

icon_main_info_white_glyph

Wijkracht Hengelo

Vanaf 2025 is er in Hengelo een nieuwe opzet voor maatschappelijke ondersteuning, waarin zeven aanbieders samenwerken. Onder de naam ‘Wijkracht Hengelo’ is de Stichting Wijkracht opgericht, een samenwerkingsverband met Aveleijn, Carintreggeland, Humanitas Onder Dak, Mediant, RIBW Overijssel en Tactus Verslavingszorg. Die bepalen straks welke vorm van hulp iemand krijgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.