Een 'tinnitus-ticket zonder retour'. Zo noemt PvdA-raadslid Marijn Ouwehand de wijze waarop het maximale geluidsniveau bij een aantal evenementen op de Oude Markt in Enschede wordt bepaald. Het college van B&W tolereert voor de Summersounds, Koningsnacht en het Introductieconcert een hoger geluidsniveau dan normaal gesproken toegestaan. Ouwehand vraagt zich af of dat wel zo verstandig is.
In de nieuwe regels die de gemeente Enschede hanteert bij activiteiten, wordt voorgesteld om bij grote evenementen op de Oude Markt in principe een maximale geluidsnorm van 90 decibel te hanteren. Dat wil zeggen: gemiddeld 90 decibel gedurende één minuut op twintig meter afstand van de geluidsbron. Het college wil daar vier keer per jaar van afwijken met een maximum van 95 decibel.
De afwijking van 5 decibel lijkt klein bier, maar op de schaal van geluid geldt dat elke verhoging van 3 decibel in feite een verdubbeling is. Langdurige blootstelling aan harde muziek kan gehoorschade veroorzaken, zoals tinnitus. Dat vertaalt zich vaak in een piep in het oor of (permanente) oorsuizen.
"Bij 90 decibel is de maximaal geadviseerde blootstelling 2 uur per dag", aldus PvdA-raadslid Marijn Ouwehand, die zelf afkomstig is uit de muzieksector, deze week in een commissievergadering. "Bij 95 decibel is dat minder dan een uur en bij 100 decibel maximaal vijftien minuten."
De geluidsnormen in Enschede richten zich op de geluidsoverlast van omwonenden. Het gaat dus niet zozeer om eventuele gehoorschade van bezoekers; het woord tinnitus komt niet in het beleid voor. Het probleem dat Ouwehand ziet is dat de normen uitgaan van een meting op twintig meter afstand van de geluidsboxen.
"Op tien meter afstand is het geluidsniveau 101 decibel", stelt de PvdA'er. En er zijn tijdens de muzikale avonden op de Oude Markt best wat mensen die binnen tien meter van de geluidsboxen staan, constateert hij. "Dat is onverantwoordelijk. Een uitnodiging voor gehoorschade."
Ouwehand vraagt aandacht voor de geluidsnormen bij de gemeente. Hij wordt daarin gesteund door BBE-raadslid Joffrey Vogelzang, die zelf last heeft van oorsuizen. "Was ik in mijn jongere jaren maar beter voorgelicht, had ik maar oordoppen gedragen", zegt Vogelzang. Hij dringt bij het college aan op meer bewustwording van gehoorschade bij evenementen.
Burgemeester Roelof Bleker belooft nog voor de raadsvergadering in december te kijken of Enschede zich in haar beleid voor wat betreft de geluidsnormen anders opstelt dan andere gemeenten. Formeel mag er twaalf keer per jaar van de maximale geluidsnorm worden afgeweken. "Wij doen het vier keer", aldus Bleker, die erop wijst dat gehoorschade ook door koptelefoons kan worden veroorzaakt. "Ik vraag me af of enkele evenementen bepalend zijn." Het als gemeente bijdragen aan bewustwording rondom gehoorschade wordt in overweging genomen.
De geluidsnorm zoals hierboven beschreven, geldt overigens alleen voor evenementen in het stedelijk gebied. De normen voor evenementen op Het Rutbeek (zoals Fresthival), de campus van de Universiteit Twente en de voormalige vliegbasis (Onder de Radar) zijn vastgelegd in de omgevingsvergunning die bij deze evenementen horen.
Het gaat dan in de regel om het geluidsniveau op de gevel van de dichtstbijzijnde woning. In het geval van het inmiddels ter ziele gegane hardcorefestival Airforce op de oude vliegbasis was dat bijvoorbeeld maximaal 70 decibel. De dichtstbijzijnde gevel ligt echter op ongeveer een kilometer.