Verkeer
Stuur appje
Zoek

Persoonsgegevens van duizend inwoners Tubbergen en Dinkelland gelekt

Tubbergen stadhuis
Beeld: Twente FM

Het is flink balen, maar gelukkig lijkt de schade vooralsnog mee te vallen. De gemeenten Tubbergen en Dinkelland kampen met een datalek, waardoor gegevens van circa duizend inwoners mogelijk op straat zijn beland. Het gaat om inwoners die bij de gemeenten een afspraak maakten, bijvoorbeeld voor het afhalen van identiteitskaarten of de aangifte van een geboorte. De betrokkenen zijn inmiddels per brief geïnformeerd.

Het datalek is ontstaan door een hack bij een externe leverancier van Dinkelland en Tubbergen. Welke leverancier dat is, wil een woordvoerder van de twee gemeenten niet zeggen. Gegevens zoals naam, mailadres, telefoonnummer, geboortedatum, geslacht en de reden van de afspraak met de gemeente zijn door hackers gedownload. Er werden geen gevoelige gegevens van inwoners buitgemaakt zoals bankrekeningnummers, BSN-nummers of adresgegevens, meldt de gemeente Tubbergen op haar website.

'Versleuteld'

Of de hackers veel schade kunnen aanrichten met de gedownloade gegevens is nog niet bekend. De gegevens waren versleuteld en tot nu toe zijn er geen signalen van problemen voor de betrokken inwoners. De gemeenten hebben inmiddels de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) ingeschakeld. Dat is een soort helpdesk van alle gemeenten die onderzoek doet naar het lek en advies uitbrengt om herhaling te voorkomen.

Hoewel het risico op misbruik van de gelekte gegevens klein is, adviseert de gemeente de betrokken inwoners alert te blijven op mogelijke phishingmails of neptelefoontjes. Criminelen kunnen proberen met de gegevens geloofwaardige berichten te sturen.

icon_main_info_white_glyph

Algemene tips om digitale oplichting te voorkomen:

  • Controleer e-mails: Let op de afzender, taalfouten en klik niet zomaar op links of bijlagen
  • Bij twijfel over telefoontjes: Geef geen persoonlijke informatie en verbreek de verbinding
  • Meer tips zijn te vinden op www.veiliginternetten.nl, en inwoners kunnen bij twijfel de Digihulp inschakelen of de hulplijn bellen via 0800 – 1508

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.